Bemószerolták Szijjártót a TV2-s hitel miatt

Fotó: MTI/MTVA / Kallos Bea

-

A Szabad Piac Alapítvány kéri, hogy az Eximbank ne „stafírozza ki" állami pénzből Vajna cégét, a miniszter szerint itt nem közpénzről van szó.


Szabályellenes tevékenység gyanúját jelentette be a Szijjártó Péter külügyminiszter által felügyelt Eximbank etikai forródrótján a Szabad Piac Alapítvány az Andy Vajnának adott 6,7 milliárdos hitel miatt - írja a Népszabadság. Az alapítvány azt kifogásolja, hogy Szijjártó Péter korábban azt mondta, a pénzintézmény nem finanszíroz semmilyen médiavásárlást közpénzhez köthetően. Az alapítvány szerint


itt valaki hazudik, amikor november 27-én versenyképességet javító belföldi befektetési hitelként nyújtották ezt a gigantikus összeget.

Az Eximbank vezérigazgatóját arra kérték, állítsa le „Vajna cégének kistafírozását” állami pénzből. Az alapítvány szerint az ügylet tisztességtelen és etikátlan. Az alapítványt Somogyi Zoltán politikai elemző alapította, tiszteletbeli elnöke pedig Kész Zoltán független országgyűlési képviselő.


Szijjártó Péter korábban azt közölte, az állami bank Vajnának adott hitele nem közpénz, az Eximbank vezetése a tulajdonostól függetlenül döntött, hogy piaci kamatozású kölcsönt nyújt Andy Vajna cégének a TV2 megvásárlásához. A miniszter szerint csak akkor lehet közpénzről beszélni, ha a kamat kedvezményes, mert az állam támogatja.