Bemelegítésnek jó volt a kézi-vb nyitómeccse

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

A Tunézia elleni találkozón az első gólt ugyan nem mi lőttük, a szünetben viszont már közte 11 volt, a végén pedig majdnem húsz lett. Ennél csak nehezebb meccsek jönnek majd


A dániai világbajnokság nyitónapján Tunézia ellen lépett pályára a magyar válogatott, és miután az első negyedórát követően bemelegedett, már csak az volt a kérdés, hogy milyen különbséggel fog győzni Németh András csapata – 39-20 lett a vége.

A tunéziaiak az első nyolc percben még tudtak gólokat lőni, összesen 3-at, és ekkor még a magyar támadójáték és védelem is akadozott, ezt követően azonban a mieink elérték az „üzemi hőfokot”. Helyre került a védekezés, a hátralévő időben az afrikaiak két gólt tudtak lőni az 50 százalékos hatékonysággal védő Kiss Évának. És helyre került a támadójáték is, leindításból, szélről és átlövésből is eredményesek voltunk, és az erőforrások megosztását jól mutatja, hogy a félidőben Tomori Zsuzsa három góljával is a legeredményesebb magyar játékos volt.


A magyar válogatott nagyjából annyival emelkedett Tunézia fölé, ahogy azt Szucsánszki Zita szemlélteti


A második félidőt Bíró Blanka kezdte a kapuban, aki követte elődje jó példáját, azaz, amit kellett, azt megfogta, elöl pedig, ha ziccerig játszottuk a helyzeteket (és általában így tettünk), akkor annak gól lett a vége. Az utolsó bő negyedórára Bíró sérülése miatt visszajött Kiss Éva, támadásban pedig a cserék tartották, illetve növelték a megszerzett előnyt.

Az utolsó negyedóra már valóban edzőmeccs volt, amit jól mutat, hogy a második félidőben 15 gólt kaptunk, azaz a védekezés már korántsem volt olyan feszes, mint az első 30 percben, és támadásban is sokat hibáztunk, igaz, Abdallah kapus meglepően jól fogta a ziccereket.
Bemelegítésnek tehát jó volt a Tunézia elleni mérkőzés, de vasárnap Szerbia ellen már valóban végig kell koncentrálni a 60 percet.


„Örülök neki, hogy megcsináltuk, azaz jó játékkal tudtunk győzni – nyilatkozta a mérkőzés után Németh András szövetségi kapitány. – Főleg az első félidő végén mutatott védekezésünk volt olyan értékű, ami a későbbiekben is használható lesz. Amikor már feloldódott a társaság, és látszott, hogy könnyű lesz a meccs, akkor már nem tudtunk úgy koncentrálni a védekezésre. Fontos volt, hogy mindenki hozzátegyen a játékhoz, hogy mindenki számára jól induljon a vb. Bíró Blanka megcsúszott az egyik reklámfeliraton, de az orvosi stáb szerint holnap tudja vállalni a játékot Szerbia ellen. Akik nem sok meglepetéssel szolgáltak a délutáni meccsen, de amit tudnak, azt jól, pontosan és fegyelmezetten játsszák.”


Tomori Zsuzsa a magyar csapat igazi vezére volt a vb-nyitányon


„Annak ellenére, hogy valóban könnyű volt a meccs, nem jelentett problémát, hogy végig komolyan vegyük – mondta a magyar csapatból a meccs legjobbjának választott, 6 gólt szerző Tomori Zsuzsa. – Szerettünk volna egy kis erődemonstrációt tartani, had lássák a majdani ellenfeleink, hogy mit tudunk. Szeretnénk megmutatni, hogy valóban jó csapat vagyunk. Nem mondom, hogy tökéletesen játszottunk, de kezdésnek nem volt rossz. A második félidőben kicsit leültünk, a 4-2-es felállásuk kicsit megzavart bennünket, az ilyen váltásokra a jövőben gyorsabban kell reagálnunk. Teljes csapatunk van, ahol mind a 14-16 ember bevethető, és a kapitány két teljes sorral tud számolni.”


Magyarország–Tunézia 39-20 (16-5)
Herning, Jyske Bank Boxen
Játékvezetők: Viktorija Alpaidze, Tatjana Berezkina (oroszok)
Gólok: Tomori 6, Görbicz 5/1, Zácsik 4, Erdősi 4, Bódi 3, Mayer 3, Kovacsicz 3, Szucsánszki 3, Triscsuk 3, Kovacsics 2, Szamoránsky 2, Bulath 1, illetve Csebbah 10/2, Dzselezi 5, Kuki 2, Dzsuini 1, Szfar Ben Csker 1, Rezgui 1


A csoport másik mérkőzésén Montenegró 28-28-as döntetlent játszott Szerbiával a délszláv rangadón.

Eredmények (csoportkör, 1. forduló):

A csoport (Herning):
Magyarország–Tunézia 39-20 (16-5)
Montenegró–Szerbia 28-28 (16-14)B csoport (Naestved):

Hollandia–Kína 42-21 (19-9)

C csoport (Kolding):
Argentína–Kongói DK 23-15 (11-10)

D csoport (Frederikshavn):
Románia–Puerto Rico 47-14 (23-3)