Bemba Gombo a legújabb háborús bűnös

-

A volt kongói alelnökről a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság mondta ki, hogy emberiesség elleni és háborús bűncselekményeket követett el a Közép-afrikai Köztársaságban 2002 és 2003 között zajlott fegyveres konfliktusban.


Jean-Pierre Bemba Gombo a Kongói Felszabadítási Mozgalom (MLC) katonai parancsnokaként fegyvereseivel Ange Félix Patassé volt közép-afrikai elnököt segítette a konfliktusban. Saját hazájában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban ezt követően, 2003-ban nevezték ki alelnöknek, a polgárháborút lezárni akaró megbékítési erőfeszítések keretében.

A súlyos nemzetközi bűnesetek - mindenekelőtt emberiesség elleni vagy háborús bűnök - kivizsgálására létrehozott büntetőbíróság szerint az MLC erői polgári személyeket gyilkoltak, kínoztak és erőszakoltak meg a Kongóval szomszédos ország területén.

A vád a per során különösen a nemi erőszak szerepét hangoztatta: úgy vélték, ezt az eszközt mintegy fegyverként, a lakosság megfélemlítésére használták, ezzel kívánták elriasztani az embereket az ottani fegyveres ellenzék támogatásától.

A magát ártatlannak valló Bemba védőügyvédjei azzal érveltek, hogy védencük nem tehető felelőssé embereinek cselekedeteiért, mert a csapatok közvetlenül Patassé hadvezetésének irányítása alatt álltak.

Sylvia Steiner, az ügyben eljáró bíró azonban kifejtette, a volt alelnök tényleges ellenőrzést gyakorolt a csapatai felett a katonai műveletek teljes ideje alatt, és így felelősségre vonható azok tetteiért. Mint mondta, Bemba Gombo annak ellenére sem fegyelmezte meg a katonáit, hogy jól tudott az általuk elkövetett súlyos jogsértésekről.

Az ítélethirdetésre később kerül sor, megfigyelők szerint az ügyben akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. Az egykori kongói alelnök, aki érzelemmentes arccal ülte végig a meghallgatást, várhatóan fellebbezni fog az ítélet ellen, és az eljárás emiatt akár további évekig is eltarthat.

A 2002-ben létrehozott hágai Nemzetközi Büntetőbíróság történetében Jean-Pierre Bemba Gombo az eddigi legmagasabb rangú politikus, akit elítéltek.