Belváros polgármesterét két hónapon át meg lehetett volna buktatni

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Szentgyörgyvölgyi Péter késve került rá a köztartozásmentes adósok listájára – tudta meg a 7/24 esti hírműsor.


A hírműsor annak járt utána, hogy a fővárosi képviselők közül van-e még olyan, aki nem szerepel a lajstromban. Előzőleg a XIV. kerületi képviselő-testület csütörtökön, titkos szavazással döntött arról, hogy méltatlannak nyilvánítja a Civil Zugló Egyesület képviselőjét, akinek ezzel képviselői megbízatása megszűnik. Várnai Lászlónak ugyanis huzamosabb ideig fennálló köztartozása volt, idei vagyonnyilatkozatát nem nyújtotta be időben, és nem jelentkezett be határidőre a köztartozásmentes adózók adatbázisába.


Ez utóbbi listát nézték meg az újságírók, és összesen 9 Fidesz-KDNP, 4 baloldali és egy Jobbik színekben politizáló képviselő nevét nem találták ott, és közéjük tartozott Szentgyörgyvölgyi Péter is, aki a Belváros polgármestere. Márpedig ilyen esetben méltatlansági indítványt lehet benyújtani az adott politikussal szemben.

Az érintett képviselők egyike sem volt hajlandó nyilatkozni a 7/24-nek, bár utóbb többen jelezték, hogy gyorsan befizették állítólagosan csekély köztartozásukat. Szentgyörgyvölgyi Péter pedig azt tudatta, hogy az előírt határidőkön belül kezdeményezte a köztartozásmentesek listáján való megjelenítését, ám az késve történt meg, ezért tűnt úgy, hogy két hónapon át méltatlan a tisztségére.

Zuglóban a polgármester, Karácsony Gergely megvétózta a képviselő-testület döntését, és jelezte, hogy törvénymódosítást kezdeményez az Országgyűlésnél, mert igazságtalannak tartja a szabályozást.