Belsős ember lophatta el a Csontváryt

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt / MTI / Czeglédi Zsolt

-

Nincs nyoma betörésnek a debreceni MODEM-ben - írja a Blikk. Az épület körül sem voltak gyanús nyomok, a biztonsági rendszer sem riasztott. Senki nincs képben, mikor emelhették el az Éjszakai jelenetet és Nemes-Lampérth József Táj című munkáját.


Egyelőre annyi biztos csak, hogy Csontváry Kosztka Tivadar és Nemes-Lampérth József alkotásai a legutóbbi leltározáskor már nem voltak meg. A Blikk szerint a jelek arra utalnak, hogy olyan valaki tüntette el a munkákat, aki jól ismerte a múzeumot. A lapnak nyilatkozó múzeumi biztonságtechnikai szakember, László Árpád szerint megeshet, hogy kölcsönzés után nem nézik át egyenként a visszatérő alkotásokat. Előfordulhat, hogy a darabszám megegyezik, de nem ugyanazok a képek kerülnek vissza.

A VS.hu által megkérdezett szakértő – Sárkány József, a Pécsi Janus Pannonius Múzeum művészeti osztályvezetője – szerint a debreceni MODEM-ből ellopott képeket legálisan nem lehet értékesíteni, a feketepiac is pang. A tolvaj próbálkozhat zsarolással, esetleg felakaszthatja az alkotást a hálószobájában, és nézegetheti saját örömére. Csontváry képét nyolc évvel ezelőtt 80 milliós értéken vették letétbe. Nemes-Lampérth tusrajza körülbelül 25 millió forintot érhet.

A lopásról részletesebben itt írtunk korábban.

Olvasna még képlopós sztorit?

Az egyik legfapadosabb magyar festménylopási akcióról, amikor  1 milliárd 436 millió forint értékben emeltek el képeket, itt emlékeztünk meg.