Belső vizsgálatot rendelt el Kocsis Máté a balhés rendezvény miatt

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Anikó

-

A kerületi augusztus 20-i megemlékezésen akart tüntetni néhány ember Kocsis Máté polgármester ellen, de egy csoport nem engedte be őket. Arról ellentmondásos információk vannak, hogy az adott csoport kinek a megbízásából volt ott. A szóváltás közben egy nőt megütöttek.


Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármester több szervezetre kiterjedő, belső vizsgálatot indított és szabálytalansági eljárást kezdeményezett a kerületi önkormányzat augusztus 20-i rendezvényén történtek miatt - derül ki a polgármesteri hivatal közleményéből.


A vizsgálat alatt megnézik az összes beszerezhető videót, fotót, jegyzőkönyvet és beszámolót. Azt kell megállapítani, „milyen szervezési elégtelenség történt”, mi vezetett a kialakult helyzethez, „milyen eljárásrend és milyen jogszabályok szerint jártak el a provokációban és az atrocitásban résztvevőkkel szemben”. Tisztázni kell azt is, milyen intézkedések történtek és nem történtek. A vizsgálat végén dönt majd arról az önkormányzat vezetője, hogy szükséges-e feljelentést tenni vagy fegyelmi eljárást indítani az érintettekkel szemben. (A provokálók a be nem jelentett demonstráció résztvevői voltak, akik „trágár és obszcén szavakat kiabáltak be.”)


Az előzmény

A Hír24 beszámolója szerint „ultraszerű alakok” nem engedték be a tüntetőket a kerületi megemlékezésre. Aki „fideszesnek tűnt”, az bemehetett. Egy idős nőt az egyik ilyen „ajtónálló” pofon vágta. A nő csak megszeppent, de nem sérült meg. Ezért, illetve egy auschwitzos beszólás miatt feljelentést tettek. A beszámoló szerint a szóváltás alatt a jelen lévő közterület-felügyeletesek nem léptek közbe, a rendőrök is csak lassan.


Végül a tüntetés vezetőjét, Szabó Gábort a polgármester kérésére beengedték, így ő is mondhatott pár szót - bár kifütyülték. (Később róla a polgármesteri hivatal közleményben úgy emlékezik meg, hogy Szabó Gábor jelenleg vádlottak padján ül, a józsefvárosi közvagyon ellen elkövetett milliós nagyságrendű bűncselekmények miatt.)

A polgármesteri hivatal később kiadott egy közleményt, amely szerint a Józsefvárosi Önkormányzat rendezvényét, mint minden más esetben, a közterület-felügyelet munkatársai biztosították. „Az atrocitásban érintett személyek semmilyen megbízást, kérést nem kaptak az önkormányzattól a rendezvény biztosítására. Úgy tudjuk, a két csoport tagjai között korábbi, személyes konfliktus okozta az összetűzést.”

Az Index helyszíni videóján viszont Bajusz Ferenc, a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyeleti ügyosztályának vezetője Szabó Gábor kérdésére, hogy „ezek biztonsági személyek vagy nem, akik nem engednek be minket” azt válaszolta: „igen, én kértem fel őket.” (A párbeszéd a videón 1.59-nél hallható.)

Nem sokkal ezután Bajusz Ferenc is kiadott egy közleményt, amely szerint az Index videója „hazug és manipulatív”, ő semmilyen biztonsági őröket nem hívott az ünnepség biztosítására.