Rendőrgyilkosság: vizsgálják a parancsnoki felelősséget

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

Tudhatták, hogy a bőnyi lövöldözőnek fegyverei lehetnek, mégsem szóltak a TEK-nek.


Belső vizsgálatot indított a Nemzeti Nyomozó Iroda Pálvölgyi Péter kiemelt főnyomozó halála miatt – írja a Magyar Idők. A vizsgálatnak tisztáznia kell a parancsnoki felelősség kérdését: hibázott-e valaki, amikor Bőnybe csak a nyomozókat küldte, és nem kérte a Terrorelhárítási Központ támogatását, pedig tudhatták, hogy fegyverek lehetnek a szélsőjobboldali férfinál. A 76 éves hungarista Győrkös István Kalasnyikovból leadott lövésekkel fogadta a házkutatásra érkező nyomozókat, és megölte a főnyomozót, akinek társa hasba lőtte a rendőrgyilkost. Győrköst a TEK fogta el. Az elkövetőt szerdán megműtötték, csütörtökön Győrben, a kórházi ágyán pedig előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, majd átszállították a tököli rabkórházba.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta: a tragédia közelsége miatt a kormány egyelőre nem foglalkozott azzal, hibáztak-e a hatóságok.


Félhivatalos kapcsolat

A Magyar Idők szerint az MNA debreceni csoportjának tagjaival kapcsolatban állt a romák elleni sorozatgyilkosság negyedrendű elítéltje, Csontos István, aki 13 év fegyházat kapott, mivel a gyilkos banda tagjait két támadás során ő szállította gépkocsival a helyszínekre.

A nyomozati iratok szerint Csontos kapcsolatba került az MNA tagjaival. Csontos, bár nem volt beszervezett ügynöke a Katonai Biztonsági Hivatalnak, szerződéses katona korában bizonyíthatóan együttműködött alakulata elhárítótisztjével.

„Meg kell vizsgálni, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal, amelynek az elkövető alapítója volt, kötődik-e parlamenti erőhöz” – mondta Kósa Lajos. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: úgy tudni, a Jobbik több képviselője is tart hivatalos, félhivatalos kapcsolatot ilyen szervezetekkel.


Tűzharc áldozata

A halála után alezredessé előléptetett Pálvölgyi Péter ugyanúgy tűzharcban esett el, mint 13 éve Borsos József százados. Az NNI jogelődje, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nyomozói 2003 májusára a 2002-es móri mészárlás ügyében egy sor fegyveres rablót mértek be, akikről feltételezhették, hogy közük van a nyolc halottat követelő bankrabláshoz. Egyikük volt Engel Zoltán, akinek a telefonját szintén lehallgatták.

Május 13-án így szereztek tudomást arról, hogy Engel a fővárosban Tabányi Mihály tangóharmonika-művész villájának kirablására készül. Engel már a művész házának kertjében volt, amikor Borsos főnyomozó és társai megkapták a riasztást. A későbbi belső vizsgálat megállapította: a nyomozóknak a golyó­álló mellények felvételére sem volt idejük, rohantak, hogy megakadályozzák az akciót. A bekerített bűnöző kitört, és halálosan megsebesítette Borsost, majd a földre került tisztet átugrotta. A századosnak annyi ereje volt még, hogy a bűnözőbe lőtt. Borsos hősi halált halt, Engel örökre lebénult.