Bell: A szabad sajtó minden magyar boldogulásának az alapja

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A szabad sajtó fontosságára hívta fel a figyelmet Colleen Bell. Az amerikai nagykövet a MÚOSZ székházában török kollégája társaságában ünnepelte a sajtószabadságot és a magyar sajtó napját, miközben Törökországban éppen az ellenzéki média felszámolása zajlik.


Colleen Bell amerikai nagykövet és Şakir Fakılı török nagykövet is részt vett a MÚOSZ újságíró-szervezet csütörtöki rendezvényén. Kertész Zsuzsa műsorvezető szerint a török nagykövet jelenlétének „szimbolikus üzenete van”, mert a törökök 1849 után magyar menekülteket fogadtak be. Arról viszont egy szó sem hangzott el, hogy a napokban Törökországban a rendőrség rohant le szerkesztőségeket. Erre Colleen Bellnek sem volt egy szava sem.


Bell azt mondta, a szabad sajtó egy szabad társadalom egyik legfontosabb alapja, és minden magyar boldogulásának is az egyik alapja. Bell szerint Amerikában a szólásszabadság, a sajtószabadság az első alkotmánymódosítást jelenti, amely kimondja: az amerikai törvényhozás sem a vallás, sem a gyülekezés, sem a szólásszabadság korlátozására nem hoz törvényeket. Az amerikaiak számára ez mindig a büszkeség forrása volt – fogalmazott, hozzátéve, e jogaikat az amerikaiak a leglényegesebbeknek tartják, amit a kormánynak tiszteletben kell tartania.

Etnikai és kulturális szempontból az amerikai az egyik legszínesebb nemzet a történelemben, de a többség abban hisz, hogy a szabadságjogokra vezethető vissza a jólét is. Igaz, nem minden amerikai ért egyet ezekkel az értékekkel – utalt Bell nyilvánvalóan az amerikai elnökválasztási vitára és Donald Trumpra. Bell szerint akár paradoxon is lehet, hogy az első alkotmánymódosítás a gyűlöletbeszédet is megengedi, miközben ez az egyik legnagyobb kihívás Amerika számára a szabad és méltányos társadalom megteremtésére.

Bell szerint így is sajnálatos, hogy Amerikában is bűnbaknak kiáltanak ki társadalmi, etnikai csoportokat. Ezek veszélyes eszmék, amelyek ellen küzdeni kell – mondta. A szabad sajtó és az újságírók feladatát így látja:
  • Az újságíróknak ellensúlyt kell képezniük a tudatlansággal, az elnyomással szemben. A szabad sajtó ragadhatja meg a lehetőséget, hogy ez az egyensúly meglegyen.
  • A szabad sajtó feladata, hogy a maga lényegében mutassa meg a xenofób, rasszista nézetek valóságát. A fajgyűlölők, idegengyűlölők, antiszemiták mondhatják, hogy „ez a mi véleményünk”, de a sajtó megmutathatja, kik is ők valójában.
  • Az újságírók az intolerancia veszélyeire is felhívhatják a figyelmet.
Bell szerint a magyar sajtónak is feladata, hogy leleplezze azokat, akik idegengyűlölettel, rasszizmussal, antiszemitizmussal házalnak. A magyar újságírók feszegették le a gátakat a rendszerváltás előtt, fokozatosan a szabad vita előtt. „A munkánk azonban nem ért véget” – mondta Bell, a szólásszabadság minden magyarnak kijáró jog. Ez nem végcél, hanem eszköz: a gyűlöletet, a tudatlanságot ugyanis sosem tudjuk teljesen kiirtani az emberi társadalomból. Ezért folytatni kell a harcot, lelkesíteni kell a következő nemzedéket, hogy „az igazság fényét vetítsük oda, ahol a sötétség honol”.