Berlini merényletre készülhettek az elfogott dzsihádisták

-

A berlini ügyészség szerint "konkrétan Berlinre" vonatkozó merénylettervek miatt hajtottak végre csütörtök hajnalban három német tartományra kiterjedő nagyszabású razziát.


A több száz rendőr, köztük terrorelhárító egységek bevetésével zajló akció négy férfi ellen irányult. Azt feltételezik róluk, hogy súlyos állam elleni erőszakos bűncselekményt terveztek, és kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal, egyikük pedig katonai kiképzést is kapott Szíriában. Mind a négy gyanúsítottat megtalálták, kettőt őrizetbe vettek. Elfogtak egy nőt is, akit egy másik ügyben kerestek.

A fő gyanúsítottat, egy 35 éves algériai férfit, akit az algériai hatóságok is köröznek, egy menedékkérőket befogadó állomáson vették őrizetbe az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Attendornban.

A másik őrizetbe vett gyanúsított is algériai, őt Berlinben találták meg. A 49 éves férfit okirat-hamisítás miatt is körözték.

Sajtóértesülések szerint a razzia során az Alsó-Szászország tartományi Hannoverben is átkutattak egy menekültszállást, ahol az egyik olyan gyanúsított lakik, akit végül nem vettek őrizetbe. A hatóságok szerint az illető kapcsolatban áll a belgiumi iszlamista szubkultúrával, amelyből kikerült a tavaly novemberi párizsi merényletsorozat több elkövetője.

Németországban a terrorfenyegetettség ugyan magas, de - a hatóságok szóhasználata szerint - elméleti, vagyis bármikor bekövetkezhet támadás, de nincsenek arra utaló jelek, hogy ez a közeli jövőben megtörténik. A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) legutóbbi, január végi adatai szerint 644 nyomozati eljárást folytatnak az iszlamista terrorizmussal kapcsolatban. Az ügyeknek összesen 944 gyanúsítottja van.