Belgrád nem ítélkezhet az albán gerillaparancsnok felett

Fotó: Kummer János

-

A fegyveresből lett politikus szabadon távozhat Franciaországból.


Elutasította Ramush Haradinaj volt koszovói miniszterelnök kiadatását a francia fellebbviteli bíróság. Az egykori albán gerillaparancsnokot Szerbiában háborús bűnökkel vádolják. Haradinajt szerbiai körözés alapján vették őrizetbe a franciák. A szerb kiadatási kérelmet a kelet-franciaországi Colmar fellebbviteli bírósága vizsgálta, és úgy döntött, hogy a gerillából lett politikus szabadon távozhat.

Szerbiában azzal vádolják, hogy 1999 júniusában, a koszovói háború idején szerb civilek kínzásában és kivégzésében vett. Haradinajt a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökben eljáró hágai Nemzetközi Törvényszék kétszer is felmentette.

Haradinaj a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik parancsnoka volt. A gerillák háborús bűncselekményeit többször is vizsgálták a nemzetközi közösség különböző testületei, nem sok eredménnyel. A koszovói tanúk félnek vallomást tenni, többen pedig eltűntek vagy gyilkosság áldozatai lettek.

A terület a háború után, 1999-től 2008-ig az ENSZ igazgatása alatt állt, a NATO pedig a KFOR-misszióval a békefenntartást vállalta. A pristinai parlament 2008 februárjában egyoldalúan kikiáltotta Koszovó függetlenségét. Bár több mint száz állam – köztük az USA és az EU tagállamainak túlnyomó többsége – elismerte önálló országként, Koszovó mégsem lehet az ENSZ tagja. Oroszország – és kisebb mértékben Kína – ugyanis vállalta a szerb érdekek képviseletét, és megakadályozza az ENSZ-tagságot.

Szerbia változatlanul területe integráns részének tartja volt tartományát, bár hivatalosan már semmilyen jogköre sincs. A szerb hadsereg és rendőrség nem léphet be a területre, a politikusok és az állami képviselői pedig csak pristinai engedéllyel utazhatnak Koszovóba.