Belgiumban nem állnak le a szélsőségesek megfigyelésével

Fotó: picture alliance / WINFRIED ROTHERMEL

-

Fél év alatt 5 ezer házkutatás volt a brüsszeli Molenbeek-Saint-Jean negyedben.


A titkosszolgálatok 57 radikálist tart megfigyelés alatt a brüsszeli Molenbeek-Saint-Jean negyedében. Ők fenyegetést jelenthetnek az állam biztonságára – mondta Jan Jambon. A belga belügyminiszter szerint a megfigyeltek többsége korábban külföldön harcolt különböző dzsihadista csoportokban. Közülük 27-en a jövőben készülnek Szíriába utazni.

„Lehetséges, hogy nem mindegyikük jelent komoly veszélyt” – mondta Jambon. Szerinte azok le fognak kerülni a listáról, akik „már nem jelentenek fenyegetést a társadalomra”. A belügyminiszter szerint a radikalizálódás felszámolását célzó, több brüsszeli városrészre kiterjedő, februárban bejelentett „Csatorna-terv” keretében a hatóságok az elmúlt 6 hónap során mintegy 5 ezer házkutatást tartottak Molenbeek-Saint-Jeanban.

Jambon bejelentette, hogy aktiválták a „Csatorna-terv” második fázisát: Molenbeek-Saint-Jean és Vilvorde után hat másik brüsszeli kerületben (Anderlecht, Koekelberg, Laeken, Saint-Gilles, Saint-Josse és Schaerbeek) is fokozzák a rendőri jelenlétet. Októbertől a korábbinál 66-tal több rendőr fog szolgálatot teljesíteni ezekben a városrészekben.

A tavaly novemberi párizsi, valamint a márciusi brüsszeli merényletek elkövetői közül többen a hosszabb-rövidebb időre megfordultak a 96 ezer lakosú negyedben. Belgiumban még mindig a hármas, azaz súlyos fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Eszerint a fenyegetés egy jelentős, „lehetséges és valószínű” terrortámadás.