Belgium nem mondja le a nemzeti ünnepi rendezvényeit

-

Belgiumban a terrorfenyegetettség szintje súlyos, ennek ellenére nem mondják le a nemzeti ünnepre tervezett rendezvényeket.


Belgium fokozza biztonsági készültségét a közelgő nemzeti ünnep alkalmából - írta internetes oldalán a La Libre Belgique című francia nyelvű, belga napilap a 84 halálos áldozatot követelő nizzai terrortámadást követően. Belgium I. Lipót trónra lépését ünnepli július 21-én, 1831-es beiktatása után lett alkotmányos monarchia és parlamenti demokrácia.
Az ünnepi programokat nem mondják le. az RTBF belga közszolgálati televíziónak.
A terrorfenyegetettségi szintet értékelő belga kormányközi koordinációs központ (OCAM) ma kiadott állásfoglalása szerint nincs közvetlen "fenyegető veszély", ezért az ország területén a hármas fenyegetettségi szint fenntartását javasolta. A testület által meghatározott négyes skálán a hármas, "súlyos" szint azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős, és a terrortámadás veszélye "lehetséges és valószínű".
Belgiumban december 28-án döntöttek a hármas terrorfenyegetettségi szint elrendeléséről. Akkor az OCAM figyelmeztetett arra, hogy támadás fenyegeti Brüsszel főterét és egyéb objektumokat. Támadásra végül március 22-én került sor, amikor a brüsszeli reptéren két, a Maelbeek metróállomáson pedig egy bombát robbantottak terroristák.