Belgium is beveti a határellenőrzést a menekültek ellen

Fotó: NurPhoto / Artur Widak

-

Belgium a francia határon vezeti be ideiglenesen az ellenőrzést, nehogy Calais-ból arra vegyék az útjukat a bevándorlók.


Belgium ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzést a Franciaországgal közös határán annak érdekében, hogy megakadályozza az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan kialakult és jelenleg felszámolásra váró táborban tartózkodó migránsok esetleges beáramlását - jelentette be a belga kormány.

"Értesítettük az Európai Bizottságot, hogy átmenetileg korlátozzuk a schengeni szabályok alkalmazását" - mondta sajtótájékoztatóján Jan Jambon belga belügyminiszter.

Az ellenőrzést már hétfő estétől elkezdték fokozni, de további 250-290 rendőrt vezényelnek a határ térségébe. A fokozott ellenőrzés addig tart, amíg csak szükséges - hangsúlyozta Jambon.

A dzsungelként is emlegetett calais-i tábor felszámolása még el sem kezdődött. A miniszter szerint azonban ha megtörténik, akár több ezren is megpróbálhatnak bejutni az országba, hogy onnan továbbutazzanak Nagy-Britanniába. A belga hatóságok januárban csaknem ezer, többségében iraki, illetve iráni állampolgárságú, Nagy-Britanniába tartó migránst fogtak el és utasítottak ki az országból.