Belgium első számú közellensége a párizsi támadások agytrösztje

-

A párizsi terrortámadások feltételezett kitervelője és fő szponzora évek óta ismert a belgiumi hatóságok előtt. A marokkói származású férfi az év elején menekült el Belgiumból, a rendőrök megállították ugyan, de elengedték. Azóta távollétében 20 év börtönre ítélték, a perben 32 másik dzsihádistával állt bíróság előtt.


A marokkói származású, korábban Verviersben élő 27 éves Abdelhamid Abaaoud – vagy más néven Abu Umar al-Beljiki – több európai merénylet kitervelésében is részt vett a belgiumi rendőrség szerint, köze volt például a francia Thalys szuperexpresszen történt augusztusi késes támadáshoz is.


Abaaoud családja Brüsszel külvárosában, Molenbeekben él, ahol hétfőn hatalmas rendőri razziát tartottak és egy embert előállítottak. Ugyanitt tartóztattak le szombaton 7 embert a terrortámadásokkal kapcsolatban.Megállították, de elengedték

A férfi harcosokat toborzott az Iszlám Államnak, a többi között saját 13 éves öccsét, Younist is beszervezte, és „a legfiatalabb dzsihádistának” is nevezett gyereket 2014-ben magával is vitte Szíriába.

Abaaoud-t első számú közellenségnek tekintik Belgiumban. Egy háromfős terrorista sejtet vezetett Verviers-ben. A Charlie Hebdo szaiírikus lap elleni januári párizsi támadás után, februárban a belga rendőrség Verviers-ben meghiúsított egy terrortámadást. Az akcióban Abaaoud két barátját, Redouane Hagaoui-t és Tarik Jadaount lelőtte.

Ő Szíriába menekült, és hamarosan interjú jelent meg vele a Dabiq című, az Iszlám Államhoz kötődő lapban, amelyben a többek között Belgiumban tervezett terrortámadásokról beszélt.Azt is elmondta, hogy menekülés közben megállította egy rendőr, de hiába nézte a róla a médiában is közzétett fotót, nem ismerte fel, ezért elengedte.

Idén augusztusban aztán távollétében 20 év börtönre ítélték.Molenbeek a kapocs több párizsi gyanúsított között

A Molenbeekben szombaton letartóztatott 7 ember között volt egy férfi, akinek két testvére is részt vett a támadásokban, különböző szerepekben.

Ibrahim Abdeslam egyike volt a hét öngyilkos merénylőnek, testvére, a 26 éves Salah feltehetően a szervezésben segítette a terroristákat, illetve ő bérelte ki azt a Volkswagen Polót, amelyikkel a merénylők a Bataclan koncertteremhez hajtottak.

Ő volt az, akit szombaton reggel egy autóban igazoltattak a belga-francia határon, majd annak ellenére elengedték, hogy akkor már azonosították, mint az autó bérlőjét. Másnap – vasárnap – a rendőrség fotóval kezdte körözni, hétfőn délelőttig még nem találták meg.