Belgium atomerőműveitől fél három ország

Fotó: DPA / OLIVER BERG

-

Ismeretlen okokból leállt Belgium egyik atomerőművének reaktora. Túl sok üzemzavar történik a belga atomerőművekben.


Ismeretlen okokból leállt a Tihange atomerőmű egyik reaktora - írta a Le Soir. A vállalat szerint a létesítmény automatikus szabályzó rendszere állította le a Németország közelében található erőmű kettes reaktorának működését. Sem a leállás okáról, sem a károkról nincsenek információk.

Az erőmű átvizsgálása megkezdődött. Az üzemeltetője szerint a lakosságot nem veszélyezteti a leállás. Ez a reaktor legutóbb június közepén állt le, szintén ismeretlen okból.

A héten ez a második reaktorleállás Belgiumban. A Tihange egyes reaktorát szerdán este állították le, mert felújítási munkálatok közben megrongálódott az a létesítmény, ahol a kisegítő szivattyú van.


A biztonsági problémák miatt Németország és Luxemburg áprilisban kérvényezte a reaktorok ideiglenes lekapcsolását. Hollandia szintén tervezi, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez. A belga szövetségi nukleáris hatóság szerint a reaktorok megfelelnek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak, ezért semmi sem indokolja, hogy eleget tegyenek a német és luxemburgi kérésnek.

Az sem megnyugtató, hogy a másik belga atomerőmű, a doeli hármas reaktorán és a Tihange kettes blokkján 2012-ben repedéseket találtak, ezeket még vizsgálják a szakemberek.

A doeli létesítmény negyven éve működő egyes és kettes blokkjainak üzemidejét 2015-ben hosszabbították meg tíz évvel.