Belgium 111 év után visszavághat a briteknek

Fotó: AFP / Ian MacNicol

-

Federer megmentette Svájcot, Belgium 111 év után jutott újra döntős a tenisz Davis-kupában, ahol visszavághat a briteknek.


A brit válogatott 37 év után ismét bejutott a tenisz Davis-kupa döntőjébe, ahol Belgium lesz az ellenfele.

A britek két nap után 2-1-es vezetéssel folytatták a glasgow-i Davis-kupa-elődöntőt vasárnap. A világranglistán harmadik Andy Murray 7:5, 6:3, 6:2-re legyőzte az ausztrál Bernard Tomicot, így az utolsó egyesnek – melyet Thanasi Kokkinakis nyert meg – már nem volt tétje. A britek összesítésben 3-2-vel jutottak be a fináléba, ahol 1978-ban szerepeltek utoljára. A csapat legutóbb 1936-ban nyert Dk-t.

A november 27-29-i döntő másik résztvevője az Argentínát 3-2-re legyőző Belgium lesz. Belgium 1904-ben döntőt játszott, és éppen a britektől kapott ki 5-0-ra, azóta 1999-ben egy elődöntő jutott. Ezúttal David Goffin, Steve Darcis, Ruben Bemelmans, Kimmer Coppejans összeállításban jutott döntőbe, amelyet otthon rendezhet november 27-29-ig. A két válogatott csatájában eddig 7-4-re vezetnek a britek.


Federer megmentette Svájcot

Svájc címvédőként várta a sorozatot, ám a két túlterhelt világsztár, Roger Federer és Stanislas Wawrinka nélkül a kiesés szélére sodródott. Címvédőként viszont nagyon ciki lenne kiesni, gondolhatta a két nagymenő, és vállalta a játékot Hollandia ellen.

Az első napon 2-0-ra elhúzott a két ász, ám szombaton Federer Chiudinellivel bukta a párost. Federer aztán a harmadik napon három sima szettben elintézte De Bakkert, a sorozat szakírója, Clive White szerint „egy másik bolygón teniszezett”, így Wawrinkának már nem is kellett játszania este. A jó hangulatban a világranglistán 359. Henri Laaksonen is győzött, Svájc pedig bent maradt a világcsoportban.