Belga rendőrök csempésztek menekülteket Franciaországba

Fotó: MTI/AP / Gregorio Borgia

-

Előállítottak két belga rendőrt Észak-Franciaországban, akik a furgonjukban szállítottak vissza 13 migránst belga területről Franciaországba.


A nyugat-flandriai Ieper (Ypres) két rendőrét kedd este vette őrizetbe a francia rendőrség Nieppe-nél, mintegy húsz kilométerre az észak-franciaországi Lille városától, ahol három órán át hallgatták ki őket. Egyikük, Georges Aeck felügyelő az RTB közszolgálati televízióban azt mondta, hogy azért szállították a migránsokat a furgonjukban, mert nem akarták őket otthagyni az út szélén, és hagyni visszagyalogolni a határig. „Elvittük őket abba az irányba, amerre menni akartak” – mondta a belga rendőr.

Kedden délelőtt egy Belgiumba tartó francia fuvarozó zajt hallott a kamionjából, és riasztotta a francia rendőrséget, amely migránsokat talált a raktérben. Miután a leleplezés már belga területen történt, a franciák szóltak a belga rendőrségnek, amely előállította az illegális bevándorlókat, és az ieperi rendőrőrsön kihallgatta őket. A Calais-ból Nagy-Britanniába tartó csoport tévedésből rossz kamionba szállt, ezért a belga rendőrök úgy döntöttek, segítenek nekik visszajutni Franciaországba.

Georges Aeck szerint ötven méterre a francia–belga határtól állította meg a belga rendőrségi furgont a francia rendőrség, miután a belga rendőrök nem szállíthatnak át csak úgy migránsokat Franciaországba.

Vincent Gilles, a belga rendőrségi szakszervezet, az SLFP elnöke szerint a belga rendőröket az igazoltatást követően francia kollégáik megbilincselték, és a kihallgatás során nem adtak magyarázatot arra, miért intézkednek velük szemben.

„Meg kellett volna mondaniuk, mivel gyanúsítanak. Nem pénzért csináltuk, ez nem embercsempészet. Csak segítettünk nekik (visszajutni)” – mondta a belga rendőr a televízióban.

Az észak-franciaországi prefektúra „a legmélyebb rosszallásának adott hangot a belga rendőrök eljárása miatt, amely nem felel meg a Franciaország és Belgium között megszokott eljárási gyakorlatnak”. A közlemény szerint a két ország hatóságai egyeztetnek annak érdekében, hogy folytatódhasson az együttműködés és a jó viszony „nevezetesen a bevándorlás területén”.

A belga furgonban talált 13 migránst a francia rendőrség a lille-i határőrségre szállította. Három kiskorút a gyámügyi hatóságok felügyelete alá helyeztek, a tíz nagykorú helyzetét pedig jelenleg vizsgálják.