Belga napilap: a Fidesz azonosul a szélsőjobb témáival

Fotó: AFP / JANEK SKARZYNSKI

-

Zéró bevándorlás és halálbüntetés: nagy gondban van a Fidesz, és a szélsőjobboldal témáit teszi magáévá - írja vasárnapi tudósításában a La Libre Belgique, Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja.


A La Libre Belgique felidézi Orbán Viktor a héten Pécsen tartott beszédét, amelyben a miniszterelnök kiemelte, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését Magyarországon. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy a büntető törvénykönyv lehetőséget ad a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabására, a halálbüntetés eltörlése pedig az uniós tagság előfeltétele.

A lap tudósítója szerint a bevándorlásról kezdeményezett nemzeti konzultáció „éppen annyira közvetlen, mint elfogult”, tizenkét kérdésével lényegében a következőt kérdezi: „akarja-e Ön, hogy Magyarország bevándorlókat fogadjon be, majd egy, a franciaországihoz hasonló támadás áldozatává váljon, vagy a kormány inkább a magyar családokat és a születést részesítse előnyben?"


A lap úgy értékeli, hogy a Fidesz a tapolcai időközi választáson a Jobbiktól elszenvedett súlyos vereséget követően egy pillanatra elbizonytalanodott abban a kérdésben, hogy miként hódítsa vissza a kormányból kiábrándult szavazókat, akiknek egy része a Jobbik támogatóihoz csatlakozott. Így – jegyzi meg a La Libre Belgique – „Orbán Viktor az illegális bevándorlás elleni zéró toleranciát választja, ahogy azt a szélsőjobb a párizsi terrortámadások után követelte, és vitát nyitna a halálbüntetésről, amit pedig 2012-ben még elutasított".


A Fidesz bakot tart a Jobbiknak

Arra a kérdésre, hogy a kormánypárt stratégiája erősíteni vagy féken tartani fogja-e a Jobbikot, a belga lap egy neve mellőzését kérő magyar újságírót idéz, aki szerint a kormány válasza „teljesen célt téveszt, mert a választók nem az ideológiai puhányság miatt fordulnak el tőle, hanem ügyeik és az arroganciájuk miatt".

A cikk szerint a centrista-konzervatív Fidesz teret enged egy nacionalista-populista pártnak, és miközben a szélsőjobbot kergeti, végső soron ő maga tart majd neki bakot. A tudósítás szerint a választásokig hátralévő három év veszélyes lesz.