Belga miniszter: Puigdemont ügye nem politikai ügy

Fotó: Sputnik / Jordy Boixareu

-

Brüsszel nem akar foglalkozni az eljárással.


A kormány nem fog beavatkozni Carles Puigdemont volt katalán elnök esetleges kiadatási ügyébe, ez tisztán jogi ügy – mondta Koen Geens belga igazságügyi miniszter. A hagyományos kiadatási ügyekkel ellentétben a végrehajtó hatalomnak az európai elfogatóparancsok ügyében semmilyen szerepe nincs, minden az érintett országok igazságügyi hatóságai között zajlik – mondta Geens.

Puigdemont és társai ellen európai elfogatóparancsot adott ki a bíróság Spanyolországban, mert a katalán parlament az alkotmányellenes népszavazás után egyoldalúan kinyilvánította Katalónia függetlenségét. A madridi kormány menesztette a katalán kormányt, és előrehozott választásokat írt ki Katalóniában, Puigdemont és több minisztere pedig Brüsszelbe utazott.

A menesztett katalán elnök azt mondja, kész együttműködni a spanyol hatóságokkal, de elvesztette bizalmát az átpolitizálódott spanyol igazságszolgáltatásban.

Puigdemont és társai brüsszeli tartózkodása a belga kormányon belül is feszültséget okoz. A miniszterelnök azt kérte a kormány tagjaitól, hogy ne kommentálják a spanyol-katalán válságot, de a koalíció legnagyobb pártja, az Új Flamand Szövetség – egy szintén szakadár párt – rokonszenvez a katalán függetlenségi törekvésekkel.