Belga agytrösztje lehetett a párizsi terrornak - újabb támadás jöhet

Fotó: AFP / KENZO TRIBOUILLARD

-

Egy belga állampolgárságú férfi, név szerint Abdelhamid Abaud volt a párizsi merényletek feltételezett legfőbb szervezője és támogatója - jelentette hétfőn az RTL párizsi rádióállomás.


Manuel Valls francia miniszterelnök ugyanennek a rádiónak nyilatkozva arra figyelmeztetett: a hatóságoknak tudomásuk van róla, hogy szélsőségesek további terrortámadásokra készülnek Franciaországban és Európa más országaiban az elkövetkező napokban-hetekben. A francia hírszerzés nyár óta több támadást hiúsított meg - tette hozzá.

Az ügy érdekessége, hogy Abaudot az azonosított és feltételezett terroristák között eddig nem említették.

Eközben legalább öt településen tartott hatalmas razziát a francia rendőrség, mely során több letartóztatásra is sor került. Az AFP értesülése szerint egy egész fegyverarzenált - köztük rakétavetőket - is lefoglaltak az akció során.


A briteknél már volt gond

Az elmúlt fél évben 7 terrortámadást akadályozott meg a brit titkosszolgálat - közölte hétfőn David Cameron. A miniszterelnök szerint a megakadályozott akciók a párizsinál kisebb méretűek lettek volna, de több hasonlóságot is találtak már.

Mint mondta, egyre több információt kapnak arról, hogy Szíriában képeznek ki brit állampolgárságú radikális iszlamistákat. A kormányfő bejelentette azt is, hogy a párizsi merényletek miatt jelentősen bővítik a brit titkosszolgálatok létszámát és finanszírozását. A kormány bejelentése szerint a brit elhárítás (MI5), a külső hírszerzés (MI6) és a főleg lehallgatásokra szakosodott kommunikációs figyelőszolgálat (GCHQ) összesen 1900 új ügynököt vehet fel, ami 15 százalékos létszámbővítésnek felel meg. A három szolgálatnál jelenleg nem egészen 13 ezren dolgoznak.

A párizsi terrortámadásról ide kattintva találja meg összes eddigi cikkünket.