Belerondított a Nébih a libamáj-hamisítók Márton-napi bulijába

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

Libamájként adták volna a kacsamájat, de az élelmiszer-ellenőrök laborját nem sikerült átverni. A fajazonossági DNS-vizsgálatok az esetek többségében kimutatták, hogy mi is volt az adott termék. Milliós bírság jöhet.


Azonnali termékvisszahívásra kötelezte a Kurunczi Hús Bt.-t a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága, miután a laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy libamáj megjelöléssel kacsamájat forgalmaztak. Hogy a vásárlókat és a hazai baromfiágazatot megóvja a csalástól, a Nébih fokozottan vizsgálta az elmúlt időszakban a fagyasztott libamájak forgalmazóit. Így jutott oda, hogy meg kellett tiltania több mint 2 tonna, mintegy 10 millió forint értékű hamisított termék forgalmazását.A libamáj a gasztronómia egyik legdrágább és legnemesebb alapanyaga. Termelésének és fogyasztásának hazánkban több száz éves hagyománya van, Márton-naphoz közeledve különösen nagy népszerűségnek örvend. Mivel külsőre könnyen összetéveszthető a kacsamájjal, ezért – az elmúlt évek tapasztalatai alapján – az élelmiszer-hamisítók is előszeretettel kísérleteznek vele.

A hatóság kötelezte az érintett céget, hogy hívja vissza vizsgálatra az összes általa gyártott „fagyasztott libamájat”. A felelősség megállapítása után az élelmiszer-hamisítás elkövetője milliós nagyságrendű bírságra számíthat.