Belerokkanhat az állami támogatásba a kerékpáros-szövetség

Fotó: AFP / ERIC FEFERBERG

-

A jelenlegi helyzet szerint több mint kilencvenmillió forinttal tartozik a Magyar Kerékpársportok Szövetsége az Emminek, mert nem sikerült elszámolnia a tavalyi támogatás egy jelentős részével. A szövetség új vezetése keresi a megoldást, miközben teljes pénzügyi átvilágítást rendelt el.


A Magyar Kerékpársportok Szövetségének (MKSZ) egy előzetes, belső vizsgálat szerint várhatóan több mint kilencvenmillió forintot vissza kell fizetnie, mert „tartalmi vagy formai hibák” miatt nem fog tudni elszámolni a korábban kapott támogatásokkal. A pénz az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tavalyi, úgynevezett kiemelt sportágfejlesztési támogatásból származik, és az elszámolásokat is a minisztériumnak kellene benyújtani.

Egyelőre a szövetség saját, belső helyzetfelmérése mutatta ki, hogy a tavalyi első félév bizonylataival sok esetben gond van. „A tavaly novemberi elnökváltást, valamint az idén májusban tartott reformközgyűlést követően a jelenlegi vezetés egyértelműen a transzparens pénzkezelési rendszer bevezetése szerint működik, ezt mutatja az elmúlt két év pénzügyi helyzetének teljes körű átvilágítása és prezentálása a tagság számára is” – írta megkeresésünkre a szövetség, amely még próbálja csökkenteni a visszafizetendő összeget.


Gondok itt, gondok ott

A friss megállapítások szerint a szövetségnek a Diákolimpiára kapott 6,6 millió forintot teljes egészében vissza kellene fizetnie, ugyanis a hiánytalanul elszámolható összeg egyelőre nulla forint. Hasonló a helyzet a fogyatékkal élők integrációjára, az edzőképzésre, a bíróképzésre, valamint a felnőttválogatottra kapott támogatási pénzzel. Ezen területeken összesen több mint 19 millió forintot kellene visszafizetni.

A legnagyobb hiány az utánpótlás-nevelésre kapott támogatásnál keletkezett: erre 21 183 000 forintot kapott a szövetség, amelyből a belső státuszriport szerint jelenleg mindössze 45 715 forint számolható el szabályosan.


A Tour de Hongrie mezőnye a Lánchídon


„Szeptemberben ülünk le a támogatóval, az Emmivel, és a velük való tárgyalás alapján dől majd el, mi fog történni – mondta érdeklődésünkre Sutus-Juhász Tímea, az MKSZ főtitkára. – A szövetség egyrészt próbálja védeni a tagjai érdekét, hiszen sok esetben a jóhiszemű felhasználás ellenére az adminisztratív kötelezettségek nem elszámolhatóvá tesznek egyes tételeket. Másrészt az MKSZ jelenleg minden erejével azon dolgozik, hogy az elmúlt két év elszámolási ügyeivel kapcsolatos problémákat megoldja, és a lehetőségekhez képest csökkentse a tavalyi év várható visszafizetési kötelezettségeit. A felmérés eredményeit is egy előzetes, belső felhasználásra készített anyagként adtuk közre a tagoknak azzal a céllal, hogy segítsük az elszámolást.”


Nem életszerű helyzetek

Az elszámolási hibák között a főtitkár példaként említette, hogy összesen akár tízmilliós nagyságrendű támogatási összegeknél is számos, akár pár száz forintos tétel is problémát okozhat. Előfordulhat, hogy a kerekítések miatt 90 forint visszafizetés keletkezett, mert a számlák végösszegei nem pontosan kerek összegek voltak. De ennél nehezebben kezelhető problémák is felmerülhetnek, például a devizában való beszerzéseknél történhettek árfolyamváltozások, vagy amikor egy sportoló sérülése miatt a teljes versenyeztetési programot át kellett szervezni.

Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a 90 milliós visszafizetési kötelezettségből mennyit sikerülhet lefaragnia a szövetségnek. Mivel az arra az időszakra kapott támogatási pénzeket a szövetség már tavaly felhasználta, költségvetése nyilvánvalóan komolyan megérzi, ha több tízmillió forintot vissza kell fizetnie.