Belépési díj az idősotthonokban: nem csak Budapest élt a lehetőséggel

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Január 1-je óta van lehetősége a bentlakásos szociális otthonok fenntartóinak arra, hogy az új belépőktől egyszeri hozzájárulást kérjenek. Nem a fővárosi az egyetlen önkormányzat, amelyik bevezette a díjat.


Mint tegnap megírtuk: a fővárosi közgyűlés megszavazta, hogy május 1-je után a szociális idősotthonokba az újonnan kerülőktől a férőhelyek egy részéért – mintegy 230 helyért – fél-és hatmillió forint közötti belépési hozzájárulást kérnek majd. Valamennyi, a jövőben fizetős hely emelt szintűnek számít vagy az átlagot meghaladó elhelyezést jelent, azaz egy- vagy kétágyas szobát.


Az egyébként szociális szolgáltatásként járó idősotthoni helyekért a belépési díj kiszabását a szociális törvény módosítása tette lehetővé idén januártól. Ettől függetlenül továbbra is fizetni kell az ellátásért a havi térítési díjat, amely idősotthononként változik, és általában a nyugdíj bizonyos százalékát teszi ki. A térítési díj a legtöbb önkormányzati idősotthonban 65 000 és 120 000 forint között van havonta, ami szociális rászorultságtól függően mérsékelhető vagy elengedhető.

A szociális törvény módosítása óta elfogadott önkormányzatok rendeleteket átnézve négy olyan települést találtunk, amely már belépési hozzájárulást kér az idősotthoni helyekért. Az önkormányzati otthonok térítési szabályairól nyilvánosak a rendeletek, a magánotthonoknál azonban elvben csak a honlapokról lehet tájékozódni, ezeken azonban nem mindig tüntetik fel az árakat.  • Rózsaszentmártonban március 1-től kell fizetni, az átlagos helyekért mindenkinek egységesen 428 ezer 658 forintot. Az emelt szintű ellátásért eddig egyszeri hozzájárulási díjat kértek, ehelyett 1 millió 285 ezer 973 forint belépési hozzájárulást szednek.
  • Gyulán három otthonban vezetnek be belépési díjat április 1-től. A kétszemélyes szobákért 140 és 350 ezer, az egyszemélyesekért 200 és 500 ezer forint között kell fizetni.
  • Csanádapácán a férőhelyek 33 százaléka után kérnek egyenként 500 000 forintot az új belépőktől.
  • Van belépési díj Csorváson is, de a rendeletből nem derül ki, mennyi, illetve hogy a 78 férőhely hány százalékáért kell fizetni. A helyi idősotthonban egyébként csak kétágyas szobák vannak.Kinek és milyen idősotthoni ellátás jár?

Jelenleg több száz működő idősotthont tart nyilván a szociális ágazati portál, ezekben 40-45 ezer idős, illetve tartósan beteg ember él. Az idősotthoni ellátás akkor jár, ha valaki betöltötte a nyugdíjkorhatárt, nem szorul kórházi ápolásra, de a mindennapi teendőkhöz napi négy óránál több segítségre van szüksége.

Az újonnan bevezetett belépési díj maximuma 8 millió forint lehet. Az állami, illetve önkormányzati otthonokban a férőhelyek száz százaléka után be lehet vezetni, míg az egyházi és a magánintézményekben csak a helyek legfeljebb 50 százaléka után. A díjfizetés alól csak a szociálisan legrászorultabbak mentesülnek, ugyanakkor nem tagadható meg az ellátás azoktól, akik nem képesek kifizetni a belépési hozzájárulást.