Belehalt betegségébe Overdose

Fotó: MTI / Manek Attila

-

Éppúgy kólikában pusztult el, mint a másik magyar csodaló, Kincsem. Mindössze 10 éves volt.


A hírt a pannonoverdose.hu közölte. Az információhoz hozzáfűzték, hogy „számukra ismeretlen gyanúsítás miatt" a ló gazdája nem tudott a mén mellett lenni, de kívánságára Alagon temetik el Overdose-t.


Szomorúan értesítjük mindazokat, akik szerették, hogy a nemzetközi hírű telivér, a német sajtó által magyar csodalónak is nevezett Overdose szerda délután háromnegyed hatkor, 10 éves korában egy németországi tenyésztelepen súlyos betegség után, értesüléseink szerint kólikában, hasi katasztrófa következtében elpusztult (128 éve egy kólikaroham vitte el Kincsemet, a csodakancát is). Még legalább 15 évig fedezhetett volna.

Áprilisban derült ki, hogy bűnszervezetben elkövetett áfacsalással gyanúsítják Mikóczy Zoltánt, Overdose gazdáját. A szlovákiai férfi állítólag régóta seftelt cukorral.

Öt évvel ezelőtt öt magyar nagyvállalat szállt be kisebbségi tulajdonosként a ló ügyeivel foglalkozó cégbe, az Overdose Vagyonkezelő Kft.-be, amelyben Mikóczynak 50 százalékos tulajdonrésze maradt. Mellette 10-10 százalékkal az OTP, a Mol, az Euroinvest, a Közgép és a CIG Pannónia volt érdekelt az üzletben. Bár a tulajdonostársak akkor jelezték, hogy jogi lépéseket fontolgatnak Mikóczyval szemben, és akár a cégből is kiszállnának, az Opten céginformációs rendszer adatai szerint, még mindig tagjai a kft-nek.

Overdose pályafutása a patája megbetegedése miatt szakadt félbe 2009-ben. Pedig 2008 végén még a világranglista harmadik helyén állt, Európában a legjobb eredményt elérő ló volt, értékét 5 millió euróra, vagyis mintegy 1,5 milliárd forintra becsülték.

Szmodits Zsolt, aki a kezdetektől fogva Overdose állatorvosa volt, tavasszal azt mondta, a fedezőmén február eleje óta Németországban, a Hamburghoz közeli lindenhofi telivérménesben él, ideális körülmények között. Hozzátette: Overdose-zal tavaly a Magyarországon fellelhető legjobb kancákat fedeztették. Komoly tenyésztési eredmény azonban itthon nem várható tőle, ezért indokolt volt, hogy a lindenhofi telivérménesben helyezzék el. Németországban ugyanis a hazaiaknál huszonöt százalékkal jobb értékszámú kancákat fedezhet, és olyan utódai lehetnek, amelyek egy mérföldön tizenöt lóhosszal verhetik meg a magyar kancáktól származó utódait.