Belebukott a hazaárulós ügybe a német legfőbb ügyész

-

A német igazságügyi miniszter kezdeményezte a legfőbb ügyész leváltását azután, hogy utóbbi az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértésével vádolta a minisztert.


Harald Range főügyész hivatala kedd reggel rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett meg, és a legtöbb megfigyelő arra számított, hogy bejelenti lemondását, hiszen az igazságügyi tárca vezetője, Heiko Maas – aki az államvédelmi ügyekben illetékes legmagasabb szintű vádhatóság szakmai felügyeletét is ellátja – a napokban élesen bírálta az intézményt, amiért az a belső elhárításért felelős szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) feljelentése nyomán hazaárulás gyanújával eljárást indított a netzpolitik.org két írása miatt. Angela Merkel kancellár hétfőn jelezte, egyetért miniszterével.


Harald Range viszont a lemondás helyett frontális támadást indított Heiko Maas ellen, és az utóbbi évtizedekben példa nélkül álló módon tájékoztatta a közvéleményt egy belső ügyről. A legfőbb ügyész még pénteken közölte, hogy az eljárás keretében egy független, külső szakértőt bíztak meg annak vizsgálatával, hogy államtitoknak minősülnek-e a netzpolitik.org-on ismertetett BfV-s iratok. Keddi sajtótájékoztatóján pedig Range elmondta, hogy a szakértői jelentés előzetes megállapításai szerint valóban államtitkokról van szó, a független elemzés így megerősíti a BfV és az ügyészség álláspontját. Hozzátette, hogy ezekről az előzetes megállapításokról azonnal – még hétfőn – tájékoztatta az igazságügyi minisztériumot, ahonnan arra utasították, hogy haladéktalanul vonja vissza a külső szakértői megbízást és állítsa le az elemzői munkát.

Harald Range elmondta, hogy az utasításnak eleget tett. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy


elviselhetetlen beavatkozás az igazságszolgáltatás függetlenségébe, ha befolyásolnak eljárásokat, mert azok várható eredménye politikailag nem tűnik hasznosnak.

A legfőbb ügyészség honlapján közzétett sajtónyilatkozatában Harald Range kifejtette, hogy a sajtó- és véleményszabadság kiemelkedő jelentőségű társadalmi érték, de „ez a szabadságjog az interneten sem korlátlan”, és "nem mentesíti az újságírókat a törvények betartásának kötelezettsége alól". A törvények betartásának ellenőrzése az igazságügyi, igazságszolgáltatási rendszer feladata, amely „csak politikai befolyásolástól mentesen tudja teljesíteni ezt a feladatot”, ebből adódóan pedig „az igazságszolgáltatás függetlensége éppen úgy védett érték, mint a sajtó- és véleményszabadság”.

Késő délután az igazságügyi miniszter, Heiko Maas jelezte, kezdeményezte a főügyész leváltását, mert „tartósan sérült” a munkájába vetett bizalma. A miniszter hangsúlyozta, hogy nem felel meg a tényeknek Harald Range délelőtti kijelentése, miszerint a minisztériumtól azt az utasítást kapta, hogy vonja vissza a netzpolitik.org körüli ügyre vonatkozó független jogi szakvélemény elkészítésére szóló megbízást és állíttassa le ezt a munkát.


Az ügy

A netzpolitik.org a kifogásolt áprilisi cikkekben a BfV-nek az online kommunikáció megfigyelésének kiterjesztésére vonatkozó terveit ismertette, a belső elhárítástól vagy valamely minisztériumtól ismeretlen módon megszerzett bizalmas ügynökségi dokumentumok alapján.

A BfV nem csupán a dokumentumok megjelentetése ellen kíván fellépni, hanem arra a kérdésre is választ kíván kapni, hogy miként jutottak el a belső iratok a hírportálhoz. Ezért tett feljelentést hazaárulásra hivatkozva, és az ügy azért került a legfőbb ügyészségre, mert ennek az intézménynek kell eljárnia az ország belső és külső biztonságát különösen érintő ügyekben, például politikai bűncselekmények, hazaárulás és kémkedés esetén.

Heiko Maas igazságügyi miniszter jelezte, hogy nem ért egyet a hazaárulás gyanújával indított eljárással, mert úgy véli, hogy a netzpolitik.org a cikkekkel nem kívánt kárt okozni Németországnak. Christiane Wirtz helyettes kormányszóvivő hétfői berlini tájékoztatóján azt mondta, hogy Angela Merkel kancellár osztja a miniszter vélekedését, a sajtó- és véleményszabadságot pedig az egész kormány rendkívül fontos értéknek tartja, és nagy körültekintést javasol az azzal összefüggő ügyekben.