Beláthatatlan következményei lehetnek az úszók szívatásának

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

Összesen két pályán edzhet a teljes úszóválogatott, Kiss László szövetségi kapitány kiborult, Gyárfás Tamás elnök cselekvést sürget, a létesítményfenntartó még egyeztet. A problémák a riói szereplésre is kihathatnak.


„Drámai fordulat a fővárosban tréningező magyar úszók edzéslehetőségeiről folyó egyeztetéseken” – így indul az úszószövetség (MÚSZ) levele, amelyben kifejtik: a Nemzeti Sportközpontok (NSK) legfrissebb javaslata szinte teljesen ellehetetleníti a sportolók normális felkészülését a decemberi rövid pályás Európa-bajnokságra, ami pedig a riói olimpiai szereplés színvonalát is befolyásolja.

A vészharangot Kiss László szövetségi kapitány kongatta meg, mondván, a Komjádi „első körös felújítása drasztikusan csökkentette az eddig használt vízfelületet, erre az időszakra kerestek megoldást, ám az ideálist eddig egyáltalán nem sikerült megtalálni.”

A kormány, a Magyar Olimpiai Bizottság valóban minden támogatást megad annak érdekében, hogy sportolóink helytálljanak a különböző világversenyeken, majd 2016-ban a riói olimpián. Ami azonban az uszodákkal történik, az tarthatatlan” – kesergett Kiss László.


Hat helyett két pálya

Augusztus 17-én a sportág teljes vezérkara találkozott a Nemzeti Sportközpontok irányítóival, akik mindent megígértek, hogy az úszók felkészülése a világversenyekre zökkenőmentes lehessen. Jelezték, hogy a Komjádi uszoda fedett medencéjét be kell zárni, de várhatóan november elsején már újra tarthatunk ott edzéseket. Biztosítékot kaptunk arra, hogy az Istvánmezei úton addig is a válogatott rendelkezésére bocsátják a huszonötös fedett medencét bizonyos időszakokban. Többszöri egyeztetést követően, mintegy másfél hónapos késéssel most váratlanul ért bennünket a hír, hogy a hat pályából csupán kettőt biztosítanak a magyar úszócsapat számára. December másodiktól az izraeli Herzliyában zajlik a rövid pályás Európa-bajnokság – az ehhez elengedhetetlen felkészülésre a sportlétesítményekért felelős intézmény szerint elegendő két pálya, szerintem viszont nyilvánvalóan nem” – közölte a szövetségi kapitány.


Se válasz, se sátor

Már az megdöbbentő volt számunkra, hogy az augusztus 17-ei megbeszélés után – annak ellenére, hogy az NSK kérésére a MÚSZ még aznap írásban rögzítette a megbeszélteket –, csupán szeptember 17-én kaptunk levélben választ, amelynek sajátossága az volt, hogy semmiféle konkrétumot nem tartalmazott, feltételes módban íródott. Lehet, hogy elkészül az uszoda, lehet, hogy átadják, lehet, hogy… Hadd ne folytassam, mert így nem lehet tisztességgel helytállni” – jelentette ki Kiss László, aki elárulta, az ígéret egyik legfontosabb pontja az volt, hogy sátrat húznak a Császár uszoda nagy medencéjére is, erre azonban a mai napig nem került sor.

A szakember végül megjegyezte: „Világklasszis úszóink vannak, rendszeresen az éremtábla élmezőnyében végzünk, ha sürgősen nem rendeződik a helyzet, annak beláthatatlan következményei lesznek.”


Sajátos feltételes mód

Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke megerősítette Kiss László szavait. Mint a VS.hu-nak elmondta, a hónapok óta elhúzódó problémák alatt egy ideig még csitította is a szövetségi kapitányt, mondván „egy család vagyunk, ne piszkítsunk a saját fészkünkbe, de ez már tényleg tarthatatlan”.

Az elnök elmondta, hogy az augusztus 17-i megbeszélés – ahol mindenki jelent volt, aki számít – után megkérték az NSK-t, hadd maradjanak még kicsit náluk. Mivel az úszás vezetői mind jelen voltak, másfél óra alatt megbeszélték és összeírták a pontos igényeiket, majd „erre a levélre kaptunk szeptember 17-én választ. Ami nekünk másfél órába telt, nekik egy hónapba, de míg mi pontosan megfogalmaztuk a kéréseinket, ők csupa olyat írtak, hogy megvalósulhat, átadhatják, akár így is lehet talán. Nem ismertem az NSK nyelvezetét, de elég sajátos a sok feltételes mód.”


Víz nélkül nehéz úszni

Gyárfás bevallottan igyekezett visszafogni magát a beszélgetésünk során, és a létesítményfenntartó javára írta, hogy az augusztusi megbeszélésen „a legnagyobb jóindulatot tapasztaltuk részükről, hogy felgyorsítják az eseményeket”, valamint azt is, hogy történt ott egy vezetőváltás, ami nehézségeket okozhatott. Ezzel együtt mostanra már neki is elfogyott a türelme, többször keserű iróniával nyilatkozott.

„Nem akarok panaszkodni, uralkodom magamon, de víz nélkül nehéz felkészülni. Kazanyból tíz éremmel jöttünk haza, de tíz pályánk sincs, kettő van. És összesen hat pályáért megy a harc, miközben Londonban 16 ötvenméteres medence van. Azt is közölték velünk, hogy a Császár befedése hosszú idő, három hét. De akkor miért nem kezdték el három héttel korábban? A Komjádiban sem egy csavar rozsdált be, de miért nem vették észre eddig a hibákat?” – panaszolta.


Cselekedni kellene

Kiss kirohanását közvetlenül a lehetőségek további beszűkülése váltotta ki, mint Gyárfás elmondta, „eddig úgy volt, hogy megkapjuk az Istvánmezei úti uszodát, ám ott készülnek a KSI-s gyerekek, akik elől nyilván nem akarjuk elvenni a vizet. Most tehát kettő pályánk van, ennél szerencsére több az úszónk, világ- és Európa-bajnokok. Erre ott tartunk, hogy Gyurta Dánielnek nem jut egy saját pálya, hogy Hosszú Katinka nem kaphat egyetlen saját pályát, amikor hazajön?”

Az esetleges gyors megoldásra vonatkozó kérdésünkre is ironikus választ kaptunk az elnöktől: „A cselekvés lenne a megoldás, de hogyan lehet egy levélre egy hónap után válaszolni? Hát ez a munkájuk, nem? Mi nem tudunk a kormánytól olyat kérni, amit ne teljesítenének, ugyanezt elmondhatom a MOB-ról is, erre itt van az operatív részért felelős cég, ahol teljes a bizonytalanság.”


Egyeztetnek

Kovács Norbert, az NSK főigazgatója megkeresésünkre későbbi választ ígért, mondván, még egyeztetniük kell a tárcával. Azt nem tudta megmondani, hogy közleményben reagálnak-e majd, vagy később újra hívhatjuk, csak annyi volt biztos, hogy „a másik vonalon már éppen telefonálnak”.

Lapunkat elsősorban az érdekelné, hogy létezik-e gyors megoldás az úszók problémájára. Amint reagál az NSK, közölni fogjuk.


Klórgőzben fuldokoltak

A Komjádival már júniusban, a felújítás előtt is gondok voltak: a tetőszerkezet nem nyílt ki, ezért a Gyurta fivérek, Verrasztó Dávid és Hosszú Katinka is kénytelen volt elviselni a forró, párás, klórgőzős levegőt.

„Edzők és versenyzők kezdenek kiborulni az áldatlan állapotok miatt, de főleg azért, mert nem egy vagy két napig tartó, belátható időn belül megszüntethető üzemzavarról van szó – nyilatkozta akkor Kiss László. – A kánikulai melegben néhány Dunára néző ablak kitárása nem oldja meg a gondot, a klórral tisztított vízből felemelkedő párának ugyanis a nyitott tetőn kellene a légtérből távoznia. Főleg ilyenkor, amikor a hőmérő 30-32 fokot mutat, és ráadásul a zárt fém tetőszerkezet is sugározza a forróságot. A délután sorra kerülő versenyzők kegyetlenül rossz levegőben úsznak.”

És már akkor is napi szintű problémát okozott, hogy nincs más hely, ahová az úszók átköltözhetnének.