Békül a kormány Tarlóssal, átveszik az elővárosi közlekedést

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Rendeződik a kormányfő és a főpolgármester közötti konfliktus, a kormány átveszi a budapesti agglomerációs közlekedés finanszírozását, így a HÉV működtetését is. A pénzhiány miatt Tarlós szerdán úgy fogalmazott, emberileg csalódott Orbánban. A vitában Habony Árpád közvetített.


Átveszi a kormány a fővárostól a budapesti agglomerációs közlekedés finanszírozását. Ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János miniszterelnökségi miniszter jelentette be.

Ezzel, úgy tűnik, teljesült Tarlós István kívánsága. A főpolgármester az Indexnek szerdán arról beszélt, ha nem fizetik ki a BKK finanszírozásából hiányzó összeget, akkor februártól csak Budapest határáig járnak majd az agglomerációt is érintő járatok. Tarlós azt mondta, egyetlen esetben tudnak megegyezni: ha az állam átveszi az agglomerációs finanszírozást.

A főpolgármester tőle szokatlanul bírálta a kormányfőt is az interjúban. Úgy fogalmazott: „a miniszterelnökkel való beszélgetés valóban kevesebb eredményt hozott, mint én gondoltam volna. Ennél is nagyobb csalódás volt számomra főleg emberileg. Mert mindent a politikában sem lehet...”

A Népszabadság kedden azt írta, hogy kudarccal végződött a főpolgármester próbálkozása, hogy Orbán Viktortól többlet forrást kapjon a BKK támogatására. A lap szerint a miniszterelnök még decemberben azt mondta Tarlósnak, számára „a főváros irodalmi kérdés”, ha rajta múlna, egy fillér uniós forrást sem biztosítana a fővárosnak.

A konfliktus kiindulópontja az volt, hogy decemberben az Országgyűlés megszavazott egy olyan törvénymódosítást, amely szerint a Budapesten beszedett iparűzési adóból kell majd a BKK finanszírozását megoldani. A törvénymódosítás után merült fel, hogy emiatt az agglomerációs járatok akár meg is szűnhetnek.

Ezt követően jelentette be Lázár a csütörtöki kormányinfón, hogy megállapodás született. A miniszterelnök és a főpolgármester tárgyalását jó hangulatúnak nevezte. A kormány elfogadta Tarlós István észrevételét, eszerint a fővárosnak csak azt kell finanszíroznia, ami a törvényi kötelessége. Vagyis a fővárosnak csak Budapest határain belül kell finanszíroznia a közlekedést.

A kormány a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot kérte fel, számolja ki, mennyibe kerül az elővárosi közlekedés finanszírozása. Ezt a kormány a MÁV és a Volán segítségével oldja meg, az állam így többek között a HÉV finanszírozását is átveszi. A közlekedést az eddigiekhez hasonló formában fogják biztosítani, sőt Lázár szerint még magasabb színvonalon is.

Tarlós kritikus mondataira reagálva azt mondta: a kormányban nincs semmilyen sértettség. „A kormánytól nem kell megvédeni Budapestet, a kormány Budapest legnagyobb támogatója” – mondta. A kormány ezt azzal is próbálta alátámasztani, hogy a sajtótájékoztató után kiadott egy közleményt, amelyben a fővárosnak nyújtott állami támogatásokat szedték össze.

Lázár egy kérdésre válaszolva arról beszélt, a főpolgármester harcosan küzd a városáért. Úgy fogalmazott: nem érzékeli, hogy bármely kormánytag izgalmi állapotba került volna Tarlós szavai miatt. „Semmi rendkívüli nem történt” – tette hozzá.

A sajtótájékoztató után, az Index arról írt, hogy Orbán és Tarlós között a miniszterelnök főtanácsadója, Habony Árpád közvetített. A főpolgármester szerint Habony pozitív, jószolgálati szerepet töltött be, amit köszön neki. A főpolgármester szerint a felek megfeszültek a vitában, bár nem akart háborút, de nem engedett volna.