Békéscsabai garázsból Schwarzenegger felfedezettjei közé

-

Világbajnok lett az amatőrök között, így jövőre már profi fitneszversenyeken áll színpadra. Az év nagy részében pulykamellen él, de anyukája főztjéből bármennyit képes megenni – ha a diétája éppen engedi. A politológus végzettségű Kiss Virágot már csak egy záróvizsga választja el a jogi diplomától. Még csak 25 éves, de teljesítményére már Arnold Schwarzenegger is felfigyelt.


Orosz vetélytársai gyilkosnak nevezik a mosolyát; azt mondják, kidolgozott teste mellett őszinte vidámsága a legnagyobb ereje. Virág is egyetért azzal, hogy a fitnesz világában a tökéletes forma mellett nagyon fontos a színpadi jelenlét, komoly helyezések múlhatnak a kisugárzáson. Szerencsésnek tartja magát a vidám személyisége miatt, mert így igazán élvezni tudja a versenyfordulók minden pillanatát. Bár neki is volt olyan megmérettetése, amely a görcsösség miatt nem sikerült. „Emlékszem, annyira meg akartam felelni, annyira be akartam jutni a legjobb hat közé, hogy azonnal kiült az arcomra a feszültség.


A bírók pedig rögtön látták ezt, és lepontoztak.”

Kiss Virág nem tartja magát exhibicionistának, pedig a vérében van a szereplés. Gyerekfitneszesként családja békéscsabai garázsában gyakorolta a koreográfiákat. Saját bevallása szerint azonban hiába volt szorgalmas és lelkes, nem volt elég tehetsége a fitnesznek ahhoz a kategóriájához, melyben különböző gyakorlatokat kellett bemutatni. „Az akrobatikus elemek mentek ugyan, de nem voltam elég hajlékony. Eredmények nélkül teljesítettem egyik versenyt a másik után, amikor


apukám megkérdezte, mégis meddig akarom ezt csinálni.

Azt mondtam, addig, amíg egy kupát nem szerzek.”


Igazán élvez minden színpadon töltött percet


Egy sérülés miatt váltott

Erre 2012-ig kellett várnia, közben kategóriaváltás mellett döntött – mint utóbb kiderült, bölcsen. Virág az egyetem miatt 2010-ben Budapestre költözött, a fitnesz magyar bajnokságra készült, ahol az egyik gyakorlat bemutatása közben bokaszalag-szakadást szenvedett. Edzője ekkor hívta fel a figyelmét az új kategóriára, amelyben csak testforduló van, vagyis nem kell semmilyen koreográfiát bemutatni.


Megrekedt

Az első versenyek sikerei után már nem volt megállás: az IFBB-hez igazolt, és sorra bizonyított a szövetség versenyein. 2013-ban megnyerte az európai Arnold Classicot, ami hatalmas teljesítménynek számít ebben a sportban. A kezdeti jó szereplések után azonban megrekedt a fejlődése, a következő években szinte minden versenyen a negyedik helyen végzett. „Úgy éreztem, hogy tovább kell lépnem, és ehhez változásokra van szükségem. Tavaly decemberben kezdtem együtt dolgozni a jelenlegi edzőmmel, Berkes Lászlóval. Az volt a cél, hogy visszakerüljek a dobogóra. Tudtam, hogy ez nagy munka lesz, de nagyon eltökélt voltam. Az edzésmunkám teljesen megváltozott, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektettem a mentális felkészülésre.”

A váltásnak meg is lett az eredménye: Virág az idei őszi szezonban, vagyis szeptembertől november végéig nyolc bajnoki címet szerzett. Barcelonában Arnold Schwarzenegger személyesen gratulált neki és a többi döntősnek, akik részt vettek az abszolútgyőztes-választáson. A volt kaliforniai kormányzó azzal biztatta a lányokat, hogy jövőre r a profik között szerepelhetnek. És igaza lett: mind a hat lány megszerezte ősszel a profi rtyát, ami belé az IFBB pénzdíjas versenyeinek világába.


Nyolc bajnoki cím egyetlen szezonban


Néha egy kis mákos guba is lecsúszik

Virág a hibátlan bajnoki forma eléréséért júniusban kezdte a versenydiétát, ami nagyon szigorú, fehérjedús étrendet jelent, fokozatosan csökkentett szénhidrátbevitellel. „Ezekben a hetekben nem túl változatosak az ételeim, habár én nem a szokásos csirkemell-rizs-brokkoli kombóra esküszöm. A szigorúbb étrend nekem tényleg semmiféle megterhelést nem jelent, annyira megszoktam már, hogy ez nem lemondás.” Szezonon kívül is 70-80 százalékban tartja a tiszta étkezést, anyukája és nagymamája főztjének viszont nem tud ellenállni. Ha hazautazik, jöhet a mákos guba és a stíriai metélt. Az ilyen kilengéseket pedig kifejezetten ajánlja mindenkinek, aki odafigyel az étkezésére. „Ha valaki a hét öt napján tudatosan és egészségesen étkezik, az a maradék két napon nyugodtan ehet, amit csak megkíván, csak tudni kell mértéket tartani. Ezt hívják egyensúlynak.”

Közösségi oldalain komoly rajongótábor gyűlt össze, Facebook-oldalán több mint 87 ezren, Instagramján 72 ezren követik, többségében nők. Virág ennek kifejezetten örül, mert szerinte igazi elismerés az, ha nőtársai dicsérik. Azt pedig egyenesen a legnagyobb visszaigazolásnak tartja, hogy sok anyuka keresi meg azzal, hogy kislánya Virág hatására mondott le a csipszről, ropiról, és kezdett rendszeres sportolásba.

Jövő évi célja – immáron profi kártyával –, hogy a legrangosabb pénzdíjas versenyeken érjen el jó helyezést. Távlati terv pedig, hogy megszerezze a kvalifikációt a profik olimpiájára, amit a legnagyobb kihívásnak tart. Nem politológusként dolgozik, de folyamatosan nyomon követi az eseményeket. Minden napját a legfrissebb hírek elolvasásával kezdi. Az amerikai elnökválasztás eredményéről azt mondta, kíváncsian várja, mi történik majd a következő években a Fehér Házban és a világpolitikában.