Bekérette az orosz nagykövetet a külügy 1956 miatt

-

Az orosz állami tévé szerint a magyar forradalmat az USA szervezte, és ezrével engedtek ki nácikat a börtönből.


Oroszország budapesti nagykövetét bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba. A találkozón világossá fogják tenni, „senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről” – közölte a tárca.

A diplomata berendelését az LMP szorgalmazta, mert az orosz állami tévében pogromnak nevezték az 56-os forradalmat. Dmitrij Kiszeljov, az orosz állami média igazgatóhelyettese az első „színes forradalomnak” nevezte 1956-ot. Azt sejttette, hogy nyugati hatalmak, vagyis az USA állt a forradalom mögött. A műsorban azt is állították – írta az LMP –, hogy ezrével engedtek el nácikat a börtönökből.

Ungár Péter, az LMP országos elnökségének tagja szerint az orosz műsorban elhangzott hazugságok után „perceken keresztül az MSZP-s Havas Szófia gyalázta 1956 emlékét” – írja a hvg.hu.

„A magyar külügyminisztériumnak most egyetlen feladata marad: minden lehetséges módon tiltakozni az orosz állami televízió hazugságai ellen. Az LMP álláspontja szerint az orosz nagykövetnek reggel a magyar külügyminisztériumban kell kezdenie, a Magyar Szocialista Pártnak pedig Havas Szófia kizárásával kell indítani a napot. Amennyiben a kormány és az MSZP ezt elmulasztja, megcsúfolják 1956 elmékét” – olvasható a politikus közleményében.