Bekeményítettek menekültügyben a szerbek

-

A szerb külügyminiszter azt mondta, nem engedik, hogy menekülteket küldjenek vissza Szerbiába, és válaszlépéseket ígért, ha a környező országok valamelyike ezt mégis megteszi.


Ivica Dacic szerb külügyminiszter azt mondta, amennyiben Horvátország, Szlovénia és Ausztria egyoldalú lépéseket tesz a migránsválság kezelését illetően, akkor Szerbia is kész a válaszlépésekre. (Korábban Magyarország is biztonságos harmadik országnak nyilvánította Szerbiát, ami azt jelenti, hogy oda gondolkodás nélkül vissza lehetett volna küldeni a Magyarországra érkező menekülteket.)

A szerb miniszter szerint Szerbiába csak az idén 35 ezer migráns érkezett, hatezerrel több, mint a tavalyi év első harmadában összesen. Úgy vélte, a határok lezárása, az átengedett migránsok számának csökkentése vagy bármilyen más egyoldalú lépés láncreakciót válthat ki a nyugat-balkáni migránsútvonalon.

Az osztrákok a hírek szerint pénteken szigorítanak a határellenőrzésen, azokat a Szlovénia felől érkező menekülteket ellenőrzik a határon, akik a Karavankák-alagúton érkeznek az ausztriai Karintia tartományba. Werner Faymann osztrák kancellár korábban azt mondta, hogy Ausztria ideiglenesen hatályon kívül helyezi a schengeni megállapodást, minden bevándorlót ellenőriz a határon, és a gazdasági menekülteket elutasítja. A kancellár közlése szerint mostantól csak azok léphetnek be Ausztriába, akiknek Ausztriában menedékjoguk van, illetve akik Németországba akarnak továbbutazni. Arról is beszélt, az osztrák határirányítási rendszer felállítása előbb Szlovéniában, majd Horvátországban idézhet elő reakciókat, ami oda vezet majd, hogy Szerbiának is életbe kell léptetnie bizonyos intézkedéseket.

Ivica Dacic kedden Belgrádban tárgyalt Karl Erjavec szlovén külügyminiszterrel a menekültkérdésről. A miniszter azt mondta, csak azok a migránsok maradhatnak Szerbiában, akik menekültstátust kértek.


Ha bárki is arra számít, hogy úgy oldja meg a gondot, hogy a migránsokat Szerbiában tartja, akkor már most garantálhatom, hogy ez nem lesz így

- mondta a miniszter.

Tavaly Szerbián 600 ezer menekült ment át, a legtöbben Macedónia felől érkeztek, majd Magyarország, később Horvátország felé folytatták az Európai Unióba vezető útjukat.