Bekeményítenek az oroszok: éles fegyverrel lőhetnék a civileket

Fotó: AFP / YURI KADOBNOV

-

Az orosz parlament alsóházának döntése szerint akár a tömegbe is lőhetnének a biztonsági szervek.


A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai akár gyerekek és nők ellen is használhatják lőfegyvereiket, ha terrorgyanús cselekménnyel hozzák összefüggésbe őket, illetve túszokat akarnának kiszabadítani – olvasható a The Moscow Times honlapján.

A jogszabály az FSZB jogköreit más területeken is módosította, így annak ügynökei akár magánlakásokba is bemehetnek, ha a közbiztonságot fenyegetve érzik egy válságos szituációban vagy nagy létszámú civil tüntetés során.

Hogy a törvényt véglegesítsék, ahhoz először a felsőháznak is el kell fogadnia azt, illetve az elnöknek is alá kell írnia.


Nem pihennek a honatyák

Egy másik törvényt is elfogadott az alsóház szerdán, mégpedig azt, mely szerint az orosz média szereplőinek 30 napon belül jelenteniük kell a központi hatóságoknak, ha külföldről kapnak finanszírozást.

Ez lehet akár egy másik állam, egy szervezet is, kivételt mindössze a reklámhirdetések jelentenek. Annál a cégnél, ahol elmulasztják teljesíteni a kötelességüket, megkeresik a felelősöket, akik akár 705 dollárnyi (202 ezer forint) büntetésre számíthatnak amellett, hogy a támogatás teljes összegét is be kell fizetnie a médiavállalatnak a hatóságok felé.

Oroszországban nem ez az első ilyen törvény, 2012 novembere óta a civil szervezeteknek kell hasonló kötelezettségnek eleget tenniük.