Bekapcsolták a viharjelzőket a Balatonnál – máris jelezhet

Fotó: Csordás Ádám / Csordás Ádám

-

Éjfélkor elindult a viharjelző rendszer a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő tavon – jelentette be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.


Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke szerint a teljes meteorológia infrastruktúra készen áll a viharjelzésre, az országban mindenhol működnek a lámpák éjfél óta. A Tisza-tavon és a Velencei-tavon 4-4, a Balaton körül 31 viharjelző oszlop működik, emellett 15 balatoni standon üzemel úgynevezett mobil viharjelző eszköz.


Tollár Tibor, az OKF gazdasági főigazgató-helyettese kitért arra is, hogy az elmúlt négy évben 330 millió forintot fordítottak fejlesztésre hazai forrásból. Kiemelte, hogy a Tisza-tavon mintegy 100 millió forintból alakították ki a rendszert, emellett a Balaton keleti medencéjében négy viharjelző oszlopon messzebbről látható LED-fényszórókat szereltek fel.

Idén szeretnék folytatni a fényszórók LED-es cseréjét a Balaton körül, ehhez reményeik szerint már európai uniós forrást is fel tudnak használni - tette hozzá Tollár Tibor.

Ernst Böcskör, a Burgenladi Regionális Biztonsági Központ biztonsági koordinátora elmondta, hogy a Fertő tavon tizenegy állomás működik: tíz az osztrák, egy a magyar oldalon. A fertőrákosi kikötőnél lévő oszlop nem a hazai, hanem az osztrák hálózatba kapcsolódik, mert a tóra a Bécsi Meteorológiai és Geodinamikai Központ adja ki az adatokat.


Hónyuszi

Az Időkép.hu szerint a héten egyre hidegebb lesz, péntekre egyre nagyobb területen térnek vissza a reggeli fagyok. Húsvétkor már napközben sem lesz 10 foknál magasabb hőmérséklet.


Az eső továbbra is esni fog, de a hegyekben és a magasabban fekvő területeken havas eső, hó is eshet.

Emellett szinte állandóan fújni fog a szél, nem lesznek ritkák a viharos széllökések sem.