Békanyálon csúszott be, de London a pénzügyi szolgáltatások központja

Fotó: AFP / JUSTIN TALLIS

-

Még mindig a brit főváros a világ pénzügyi központja, de a Brexit sokat módosíthat ezen.


Továbbra is London a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja, de már csak minimális előnnyel vezeti a globális ranglistát New York előtt – írja a hirado.hu. Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group bonyolult mérési módszertannal kialakított, évente kétszer közzétett listája ezúttal 87 várost és térséget vizsgál.

A hétfőn bemutatott őszi rangsorban az első két helyen álló Londont és New Yorkot Szingapúr, Hongkong és Tokió követi a felső ötös mezőnyben. Az első tízben szerepel még San Francisco, Boston, Chicago, Zürich és Washington.

London rangsorolása már csak egyetlen ponttal előzi meg New Yorkét, ami a Z/yen szakértőinek megjegyzése szerint „jelentéktelen” előny. London az új rangsorban 795, New York 794 pontot kapott a megszerezhető ezer pontból. Bármi is legyen a számítás mögötti módszertan, a Brexit vélhetően nem javít majd London helyzetén. Egyes szakértők szerint ha nem sikerül megtartani a szabad hozzáférést az uniós piachoz, a befektetők a Cityből átköltöznek inkább Frankfurtba. Márpedig London önmagában nem tud pénzügyi fellegvár lenni.


A fellegvár