Bejárhatja Street View-val az Országházat is

-

A Google végigfotózta az Országházat, már fent is van Street View-n a virtuálisan bejárható Parlament. Így olyan helyiségekbe is „betérhetünk”, ahova egyébként még a szervezett bejárásokon sem engednének be.


Az Országház alapterülete csaknem 18 000 négyzetméter, ami 2,5 focipálya nagyságának felel meg. Térfogata 473 000 köbméter, ahol 50 darab ötemeletes lakóház férne el. 29 kapun keresztül lehet bejutni az épületbe. Az épületen belül 10 belső világítóudvar, 13 lift és közel 200 iroda található, a benne lévő vörös szőnyeg hossza csaknem két és fél kilométer.


A ház olyan termeibe is benézhetünk, ahova turistaként sem engednének be. Így bejuthatnak az európai uniós csatlakozási tárgyalások egyik helyszínéül szolgáló Delegációs terembe, a Dunára néző, hatalmas erkéllyel rendelkező Vadász terembe és a Honfoglalás festményt rejtő Munkácsy-terembe is, amely jelenleg a miniszterelnök tárgyalójaként szolgál.A fényképeket egy zsúrkocsiszerű eszközzel készítették. Ezt a nagyjából 60 kilót nyomó szerkezetet szerelték fel egy körbe forduló, 15 lencséből álló kamerával.


Nem szokványos eszközökre – hátizsákra, „zsúrkocsira” és triciklire – szerelt eszközökkel már több tucat történelmi, kulturális vagy idegenforgalmi szempontból fontos helyről készültek képek Magyarországon. Bejárható már a Street View-n a Mátyás-templom, a Dohány utcai Zsinagóga, az Operaház nézőtere, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék, az egri vár, a Halászbástya és a budai Várnegyed, a Fővárosi Állat- és Növénykert és a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed is.