Beismerték tettüket az indiai csoportos erőszak elkövetői

Fotó: AFP / Chandan Khanna / AFP / Chandan Khanna

-

Beismerte a két tizenéves lány csoportos megerőszakolását és megölését három gyanúsított Indiában, akiket még szerdán vettek őrizetbe.


A három férfi – köztük két rendőr – a gyanú szerint csoportosan megerőszakolta és megölte a 14 és 15 éves lányokat, majd holttestüket felakasztotta egy fára. A rendőrség tájékoztatása szerint Katra település lakói néhány órával a két unokatestvér eltűnése után, szerda reggel találták meg a felakasztott holttesteket. A lányok lakóhelyük közelében azért mentek ki kedd este a mezőre, mert otthonukban nincs WC. Vélhetően akkor érte őket a támadás. Csütörtök délután a falu több száz lakója néma tiltakozásba kezdett a rendőrség tétlensége miatt. A lakosok, akik a lányok holttestei alatt ültek a fa tövében, elmondták, hogy addig nem engedik levenni a fáról az áldozatokat, amíg a rendőrök kézre nem kerítik az elkövetőket. A hatóságok később őrizetbe vettek két rendőrtisztet, és felfüggesztettek a szolgálatból két másikat, mert nem indítottak nyomozást, amikor az egyik lány apja bejelentette a két lány eltűnését. Atul Szakszena rendőrtiszt közölte vasárnap, hogy két gyanúsítottat még keresnek. A három őrizetben lévő gyanúsított húszas éveiben jár, unokatestvérek, kiterjedt család tagjai. Ha elítélik őket gyilkosságért és nemi erőszakért, a büntetésük halál lehet. A jövő héten várhatóan már a szövetségi hatóságok veszik át az ügyet.


A vécé hiánya is okozója a nők elleni erőszaknak Indiában

Latrina híján sok indiai faluban a nők megvárják, amíg leszáll az este, s akkor mennek a mezőre elvégezni dolgukat, a háztól messzire – s akkor érzik magukat a legkevésbé biztonságban. „A biztonság mindig probléma volt – mondja az egyik áldozat nagynénje. – A férfiak, különösen a magasabb osztálybeliek kifigyelnek és inzultálnak bennünket.” A két lány családja az „érinthetetlenekhez”, a dalitokhoz tartozott, amely a legalacsonyabb társadalmi rangú kasztnak számít Indiában. A tinilányok kálváriája szalagcímekkel került be az indiai és a nemzetközi sajtóba másfél évvel azután, hogy Újdelhiben csoportosan megerőszakoltak egy középosztálybeli diáklányt, aki később belehalt sérüléseibe. A mostani eset más: a két serdülőt, akinek neve nem közölhető az indiai törvények szerint, azért támadhatták meg, mert a házukban, sőt egész falujukban nincs latrina. Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF úgy becsüli, hogy közel 594 millió indiainak – a lakosság csaknem felének – a természetben kell könnyítenie magán. Az intimitás megőrzése érdekében sok nő megvárja ezzel a sötétedést, ami viszont nem kívánt találkozások veszélyével jár. „Ez az a helyzet, amikor egy nő a legsérülékenyebbnek érzi magát, és sokkoló dolog arra gondolni, hogy nők ekkora kockázatot vállalnak, ha vécére kell menniük” – mondja Carolyne Wheeler, a WaterAid civil szervezet munkatársa. Az indiai politikai vezetők is hangsúlyozzák az illemhelyhiány okozta egészségügyi és társadalmi gondokat. Narendra Modi, az ország új kormányfője megválasztása előtt öt hónappal, a múlt év végén már azt hangoztatta, hogy pártja, a hindu nacionalista Indiai Néppárt az árnyékszékek létesítését a templomok építése elé fogja helyezni. Előbb toaletteket, s csak azután a templomokat – mondta.