Beismerte a terrorizmus bűntettét az angol tinilány

-

A telefonján megtalálták az Iszlám Állam propagandáját, a bombakészítés módját, egy halott gyermek és egy hóhér képeit.


Az Independent tudósítása szerint a 16 éves manchesteri lány beismerte tettét a bíróságon. A brit antiterrorista rendőrség áprilisban leplezte le a lány és egy 14 éves fiú titkos tervét, hogy egy ausztráliai katonai megemlékezés napján megtámadnak egy hivatalnokot.

A nyomozás során tárták fel, hogy a diáklány az iskolai számítógépén keresett képeket az Iszlám Állam egyik hóhérjáról, Jihadi Johnról. A bíróság azt is meghallgatta, hogy milyen képek voltak a telefonján, halott gyermekről, kivégzésről, emberekről a lefejezésük előtt. A lány a bombakészítésről is tájékozódott, és olvasta az Iszlám Állam propagandaanyagait is. Egyik bejegyzésében azt írta, hogy mudzsahed lesz, vagyis iszlám gerillaharcos.

A lány egy kardigánban és fejkendőben jelent meg a bíróság előtt, és a tárgyaláson az édesanyja és nagybátyja között ült. A bíróság egyelőre engedélyezte, hogy továbbra is iskolába járjon, de hetente háromszor jelentkeznie kell a rendőrségen, és este 9 óra és reggel 7 óra között otthon kell lennie. Angliát és Walest nem hagyhatja el.

Az októberben esedékes ítélet előtt még egy gyermekpszichológus is megvizsgálja az angol lányt.