Beindultak a letartóztatások a brüsszeli terrortámadás miatt

Fotó: Belga / NICOLAS MAETERLINCK

-

Két nappal a keddi brüsszeli terrortámadások után Európa több országában is nagyobb fordulatszámra váltottak a rendőrök és titkosszolgálatok, és több feltételezett terroristát, illetve támogatót is elfogtak. Vannak köztük olyanok is, akik egyáltalán nem ismeretlenek a hatóságok számára.


Brüsszelben csütörtök késő este indult rendőri akció Schaerbeek és Jette kerületekben. A keddi merényletek miatt folyó nyomozás részeként hat embert vettek őrizetbe, közülük hármat a városközpontban, gyakorlatilag a főügyészség szomszédságában. Belga lapértesülések szerint elfogták azt a fiatalembert is, akit a metró biztonsági kameráinak felvételén láttak a húsz ember halálával járó öngyilkos merényletet elkövető Khalid el-Bakraoui mellett.

A francia hatóságok is letartóztattak egy embert Párizs északnyugati részén, aki állítólag merényletet akart elkövetni, a terve pedig „előrehaladott fázisban” volt. A hatóságok lezárták és átkutatták a környéket, egy Argenteuil nevű városrészt – jelentette be Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter, aki szerint „jelen pillanatban” nincs kapocs a brüsszeli vagy a novemberi párizsi merényletekkel. Később kiderült, hogy a francia állampolgárságú férfit korábban Belgiumban, távollétében már elítélték, mert dzsihadistákat toborzott.

Németországban is őrizetbe vettek két férfit a brüsszeli terrortámadásokkal összefüggésben. A Der Spiegel című lap szerint egyikőjük a metróban robbantó terroristával közvetlenül a merénylet elkövetése előtt kommunikálhatott. A másikat a török hatóságok tavaly nyáron feltartóztatták a szíriai határvidéken, és visszatoloncolták Amszterdamba, onnan érkezhetett Németországba.