Beindult a halálgyár Arkansasban

Fotó: AFP / PAUL BUCK / AFP / PAUL BUCK

-

Kivégeztek még egy halálraítéltet az amerikai Arkansas államban - nyolc nap alatt ő a negyedik elítélt, akin végrehajtották a halálos ítéletet.


A 38 éves Kenneth Williamst helyi idő szerint csütörtök este végezték ki méreginjekcióval. Williams három gyilkosság miatt volt a halálsoron. 1998 megölt egy egyetemi alkalmazottat, ezért életfogytig tartó büntetésre ítélték, de alig egy hónappal az ítélethozatal után moslékos hordóba bújva megszökött abból a börtönből, ahol most kivégezték, és rögtön megölt még egy embert. Rendőrök üldözőbe vették, és menekülés közben áldozata gépkocsijával halálos baleset okozott. A férfit 2000-ben ítélték halálra.

Nyolc nap alatt ez volt a negyedik kivégzés Arkansasban, ahol előzőleg tizenkét éven át nem hajtottak végre halálos ítéletet.

A szövetségi államban eredetileg 11 nap alatt, április 17. és 27. között nyolc halálraítéltet akartak kivégezni kettesével, de az utolsó percben hozott bírósági döntések miatt négy kivégzést el kellett halasztani.

A sietségnek állítólag az az oka, hogy április végen lejár a méreginjekciókban altatáshoz használt szer, a midazolam szavatossága, és addig akarták végrehajtani a halálos ítéleteket.

A tervezett kivégzések élénk visszhangot váltottak ki külföldön. Az Európai Unió felszólította az állam kormányzóját, hogy enyhítsen az ítéleteken.

Az Amnesty International az arkansasi "futószalagon történő kivégzések" leállítását követelte, egy másik nemzetközi emberi jogi szervezet, a Human Rights Watch pedig elítélte a "modern amerikai történelemben példátlan halálözönt".