Beindulhat a fűturizmus Svájcban

Fotó: AFP / ROBYN BECK

-

Svájcban ötszörannyi az engedélyezett THC-tartalma egy füves cigarettának, mint más országokban. Boltokban, dobozokban is lehet kapni.


Engedélyezték az 1 százalék THC-tartalom alatti kender termesztését és árusítását Svájcban. Ez jóval magasabb, mint az EU-ban érvényben lévő 0,2 százalékos határ - írja a Telegraph.
A svájci Coop lett az első nagyobb üzletlánc a világon, ahol dobozban árulhatják a marihuánás cigarettát. A dobozos változat az 1 százalékos THC-tartalom mellett a marihuánára jellemző kannabidiolt is tartalmaz. Ennek nyugtató, fájdalomcsillapító hatása van, és pánikbetegség kezelésére is alkalmazzák.
A Coop először csak néhány üzletében vezette be az újfajta cigarettát, és szinte azonnal elfogyott a készlet. A bolthálózat a több mint 700 svájci üzletében szeretné árulni.


Meglepődtünk, hogy ekkora az igény az új termékre. Korábban kenderes jeges teát és sört is piacra dobtunk már

- mondta a Coop egyik képviselője.
A gyártó, a svájci Koch & Gsell is elmondta, hogy ez lesz a világ első, szupermarketben kapható marihuánás cigarettája.


Az egész világról érdeklődnek az új cigaretta iránt, a boltok polcairól már el is fogyott az első készlet

- mondta Björn Koch, a vállalat marketing-vezetője.
Szerinte a világ távolabbi országaiból nem, de a német, a francia, az osztrák és az olasz határ túloldaláról mindenképpen sok embert fog vonzani a boltban kapható füves cigaretta.


Hol legális a fű Európában?

Az európai marihuánafogyasztás központja Hollandia, ahol csak Amszterdamban 250 füvet is árusító coffee shop várja az érdeklődőket, hiszen 1980 óta legálisan árulhatják.
Amszterdamban nem ellenőrzik a fogyasztók állampolgárságát, viszont a városon kívül könnyen bajba kerülhet, aki turistaként szeretne füvet szívni, a fogyasztás ugyanis csak holland állampolgároknak engedélyezett. A hollandok egyszerre öt grammot tarthatnak maguknál.
Egy jogi kiskapunak köszönhetően a spanyol nagyvárosokban sem büntetnek meg, ha valaki füves cigire gyújt, Madridban, Barcelonában és Valenciában pedig külön helyek is vannak erre a célra.
Érdekesség, hogy Észak-Koreában is engedélyezik a marihuána birtoklását és fogyasztását, sőt, ők még külföldre is exportáltak belőle.