Beiktatták Zimbabwe új elnökét

Fotó: AFP/ANADOLU AGENCY / Tafadzwa Ufumeli

-

Mnangagwa az elnökválasztásig tölti be a posztot.


Letette hivatali a esküt Emmerson Mnangagwa új zimbabwei elnök a hararei stadionban ünneplő, több tízezres tömeg előtt. A 75 éves Mnangagwát a kormányzó ZANU-PF jelölte az államfői tisztségre azután, hogy Robert Mugabe a katonai puccs után lemondott. Mnangagwa november elejéig alelnök volt, de Mugabe menesztette – ez vezetett a hadsereg közbelépéséhez.

Mnangagwa Zimbabwe harmadik elnöke, elődje, a 93 éves Mugabe 37 éven át vezette az országot, eleinte miniszterelnökként, majd államfőként. Zimbabwe 1980-ban nyerte el függetlenségét..

Mnangagwa a jövő évi választásokig látja el az elnöki feladatokat.

"Támogatom mindazt, ami segíti, és ellenzem mindazt, ami károsítja Zimbabwét" – ismételte a fogadalom szövegét. "Esküszöm, hogy megvédem és pártolom a zimbabwei nép jogait."

Constantino Chiwenga tábornok, a katonai puccs vezetője, és a biztonsági erők parancsnokai hűséget fogadtak az új elnöknek.

A beiktatáson megjelent Edgar Lungu zambiai elnök, Ian Khama botswanai vezető, Filipe Nyusi, Mozambik államfője, valamint Nickey Iyambo namíbiai alelnök. A rendezvényen zimbabwei ellenzéki vezetők is részt vettek, köztük a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) tömörülést vezető Morgan Tsvangirai. Jacob Zuma dél-afrikai elnök nem vett részt a ceremónián, de gratulált az új államfőnek, és azt mondta: reméli, hogy Mnangagwa sikeresen vezeti országát a Mugabe uralmának végét követő átmeneti időszakban.