Beiktatta a királynő az új dán kormányt

Fotó: SCANPIX DENMARK / KELD NAVNTOFT

-

Bemutatták az új kormány tagjait, a pénzügyminiszter rutinosnak számít, a külügyminiszter meglehetősen tapasztalatlannak.


II. Margit dán királynő beiktatta hivatalába a nemrégiben megválasztott Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök új kormányát.

A júniusi választásokon győztes jobbközép tábort vezető liberális párt, a Venstre elnöke a ceremónián bemutatta kisebbségi kormánya tagjait. A helyi sajtó azt emelte ki, hogy a pénzügyminisztérium élére a tárcát 2009 és 2011 között vezető Claus Frederiksen került, a külügyminisztériumot pedig az ezen a téren meglehetősen tapasztalatlannak számító Kristian Jensen fogja irányítani. A kormány tizenhét minisztere között öt nő található.

A Rasmussen volt kormányfő vezette liberálisoknak, akik az elmúlt 25 év leggyengébb eredményét érték el a néhány héttel ezelőtti választásokon, nem sikerült többségi koalíciót összehozniuk a velük egy táborba tartozó három jobbközép párttal, köztük az euroszkeptikus Dán Néppárttal (DF). Így azután ezek a partnerek egyetlen minisztériumot sem kaptak. A kisebbségi kormánynak pedig minden egyes szavazásnál meg kell próbálnia egyezkedni a többi párttal, hogy javaslatait elfogadtassa.