Beidézték a konzervatív elnökjelöltet – Fillon nem lép vissza

Fotó: AFP / LIONEL BONAVENTURE

-

Feleségét és gyermekeit alkalmazhatta asszisztensként a szenátusban. A munkát azonban nem végezték el.


Beidézték a 6 hét múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltjét, François Fillont a családja feltételezett fiktív parlamenti állásai után nyomozó vizsgálóbírók. Fillon ellen hivatalosan is eljárás indult – írja a BBC. Fillon nem látogatta meg a párizsi mezőgazdasági kiállítást, a kampányoló elnökjelöltek kötelező állomását.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség pénteken jelentette be, hogy 3 független vizsgálóbíró fog a Fillon család ügyében eljárni, illetve az esetleges vádemelésről dönteni. A nyomozók azt vizsgálják, hogy Penelope Fillon ténylegesen ellátta-e az asszisztensi teendőket a 2002-ig képviselőként dolgozó férje, majd annak utóda mellett. Miután a vádhatóság szerint nem lehet bűncselekmény hiányában az ügyet lezárni, közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása gyanújával indított eljárást.

Fillon 10 napja azt mondta, akkor sem lép vissza az elnökjelöltségtől, ha eljárás indul ellene.


Visszacsúszott

A botrány kirobbanása óta Fillon a harmadik helyre csúszott vissza a felmérések szerint, és a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítik. A legfrissebb felmérések szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, és az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőlhet el.

A jobboldali elnökjelölt február elején elnézést kért, mert a feleségét parlamenti asszisztenseként alkalmazta, jogosnak nevezte az ellenérzéseket, ám „legálisnak és átláthatónak” nevezte az állásokat, amelyekért családtagjai közel egymillió eurót vettek fel.


Más mondott

Penelope Fillon 10 éve egy interjúban arról beszélt, hogy soha nem dolgozott a férjével, mindig háztartásbeli volt, egyedül nevelte fel 5 gyereküket. A nyomozást kiterjesztették Fillon két nagyobb gyermekére, Marie-ra és Charles-ra, akiket apjuk diákkorukban, 2005 és 2007 között szintén asszisztensként alkalmazott a szenátusban.

A nyomozók az elmúlt hetekben kihallgatták a Fillon házaspárt és a két gyereket, és jártak a nemzetgyűlésben is, ahol kiderült, hogy a feleségnek nem volt sem belépője, sem hivatalos e-mail-címe.