Befutottak az első menekülteket szállító hajók Dikilibe

Fotó: MTI/EPA / Tolga Bozoglu

-

Megérkezett hétfőn az első visszatoloncolt menekülteket szállító két hajó a görög Leszbosz szigetéről a nyugat-törökországi Dikili városába - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.


A hajókon összesen 131 pakisztáni és bangladesi migráns és ugyanennyi rájuk felügyelő rendőr tartózkodott, rendbontás nem történt. Dikili felett helikopterek köröznek, a kikötőben nagy számban vannak jelen a készenléti rendőrség erői, páncélozott vízágyúk és mentőkocsik kíséretében – írja az MTI. A török hatóságok a migránsok fogadására hat sátrat állítottak fel, itt először egészségügyi vizsgálat alá vetik a menekülteket, majd ujjlenyomatot vesznek tőlük, fényképet készítenek róluk, valamint rögzítik személyes adataikat. Az EU-megállapodás értelmében visszaküldött embereket továbbszállítására 21 autóbusz áll rendelkezésre.Hétfőn reggel megkezdődött a migránsok visszatoloncolása Görögországból Törökországba. A nap folyamán legalább 400 embert hoznak át a görög oldalról az Égei-tengeren keresztül a Dikili nevű kikötővárosba. Korábbi jelentések szerint a szervezéssel vannak azért gondok, reggel még voltak olyan migránsok, akik egyáltalán nem tudtak róla, hogy esetleg visszaküldhetik őket a török táborokba.


Menedékkérelmek benyújtásával késleltetnék a kitoloncolást

Görög hatóságok szerint menedékkérelmek tömeges benyújtásával késleltetnék kitoloncolásukat a leszboszi migránsok. Zaharula Cirigoti, a görög rendőrség migrációval foglalkozó részlegének vezetője elmondta, hogy először fel kell dolgozni a menedékkérelmeket, mielőtt bárkit is visszaküldhetnének Törökországba, ezért lehet ez a procedúra alkalmas az időhúzásra.


Ennek kapcsán az Európai Unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) helyi tisztségviselői hangsúlyozták: a megnövekedett papírmunka miatt egyre sürgetőbb lenne, hogy az ígéreteknek megfelelően uniós menedékjogi szakértőket küldjenek Görögországba.