Befejeződött Princzkel Tamás keresése Nepálban

Fotó: MTI / Török Éva / MTI / Török Éva

-

Nem keresi tovább a magyar hegymászókból és családtagokból álló expedíció a Nepálban eltűnt Priczkel Tamást. A magyar túrázó eltűnése nem egyedi eset.


A legfrissebb jelentések szerint az alapos helyszíni, helyi hatóságokkal is kiegészült kutatás sem hozott semmi eredményt. A rendkívül lehangoló és rejtélyes történet végére nem sikerült pontot tenni - tájékoztatta a 4bakancs hegymászó portált Kollár Lajos, a mentőexpedíció hazai kapcsolattartója. Mint mondta, szinte nincs olyan hely a környéken, amit többször is át ne néztek volna a part és folyómederrel együtt, de semmi nyomra nem akadtak. A német képviselet segítségével a helyi tévében is közzétették a rendőrségi keresést, de eddig ennek sincs eredménye. A család tagjai és a keresésben részt vevő Mécs László és Szlankó Zoltán hegymászók hamarosan hazautaznak a nepáli fővárosból.


A felvidéki Princzkel Tamás több mint egy éve indult kerékpárral világ körüli útra. A Himalájába több mint egy hónapja érkezett, ahol az Everest alaptáborba szeretett volna eljutni. Április 20-án Dingbochéban szállt meg, felszerelése, trekkingengedélye, útlevele, pénze ott maradt, és azóta nem látták.

Nem egyedi eset

Princzkel Tamás eltűnése egyáltalán nem egyedi eset. Matt Allpress tavaly ősszel indult el Ausztráliából, és novemberben veszett nyoma az Annapurna régióban. Az egyik ausztrál hírportál vasárnap arról írt, hogy két nepáli mászó Sikles településtől nem messze, egy órányi járásra a főúttól talált egy holttestet. A helyszínre érkező hatóságok megvizsgálták a mellette talált felszerelést, ami biztosan Allpressé. Múlt szerdán, Katmandutól alig húsz kilométerre a rendőrség elfogott egy három tagú bandát, a legidősebb közülük 23 éves. Egyikük egy helyi hentesbolt tulajdonosa, aki kinézte a főként idősebb, egyedül túrázó embereket, és leadta a drótot társainak. Ők az áldozatok nyomába eredtek, és kirabolták őket. Márciusban egy kisebb amerikai csapat, április közepén pedig egy izraeli turista járt pórul. Egy helyi idegenvezető irodát szervező vállalkozó elmondása szerint az elmúlt években több mint 25 támadás történt turistacsoportok és hegymászók ellen abban a térségben, ahol Princzkel Tamás eltűnt.