Befagytak a politikai frontok

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Jön a tél, befagytak a pártpreferenciák. A Fidesz továbbra is fölényesen vezet, hajszállal a második a Jobbik, utána az MSZP.


A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, november 11 és 15 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát. A népszavazási kampány hatására már két hónapja megnövekedett a szavazói aktivitás, és ez erre a hónapra is megmaradt. Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága egy százalékponttal növekedett, és 27 százalék, az MSZP, a Jobbik tábora is változatlan maradt 12, és 11 százalék, valamint a Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága immár harmadik hónapja 1 százalék.A Fidesz szavazóinak száma a népszavazási kampány alatt folyamatosan növekedett majd a múlt hónapban megtorpant, viszont ebben a hónapban ismét növekedett egy százalékpontot, így a párt támogatottsága 26 százalék. A párt támogatóinak aktivitása ebben a hónapban némileg növekedett.

Az MSZP támogatottsága már harmadik hónapja változatlan, továbbra is 12 százalék. A pártnak szavazói a kampány lecsengésével ismét meglehetősen aktívak.

A Jobbik támogatóinak száma szintén harmadik hónapja változatlan, 11 százalék. A párt támogató továbbra is a legkevésbé aktívak, és nincs változás abban sem, hogy meglehetősen magas a párthoz lazán kötődők aránya.

A többi párt megítélése minimálisan nem változott. Az LMP a múlt hónapokhoz hasonlóan továbbra is 3 százalékon áll. A DK támogatóinak száma most egy százalékpontot növekedve újra 4 százalék. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban nem elérte el az 1 százalékot, viszont harmadjára ez sikerült a Kétfarkú Kutya Pártnak is. A PM és a MLP támogatóinak az aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot.

A kvótanépszavazási kampány felrázta a szavazókat, és ez az aktivitás azóta is megmaradt. Ám, ahogy a kampány sem változtatott az erőviszonyokon, azóta sem történt ebben érdemi változás. A pártok lényegében megtartották a kampány során szerzett szavazóikat, a bizonytalanok aránya egy százalékponttal csökkent, 41 százalék.