Befagyott az orosz–török katonai forródrót

Forrás: MTI/EPA/HaberTürk TV

-

A két ország hadserege eddig kommunikált egymással, de az orosz Szu–24-es lelövése miatt vége az együttműködésnek.


A két légierő szíriai tevékenységének koordinációjára szolgáló forródrót megszüntetését Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője jelentette be.

Moszkva egyben visszahívta az orosz haditengerészet képviselőjét Törökországból, aki a fekete-tengeri orosz flotta és a török haditengerészet közti koordinációért felelt.

„A nap folyamán, egy korábbi döntésnek megfelelően, megszakítottunk minden működő együttműködési kapcsolatot Oroszország és Törökország védelmi erői között, és ez nemcsak az úgynevezett forródrótot érinti, amelyet annak érdekében alakítottunk ki, hogy elkerülhessük az esetleges légi incidenseket a terrorista infrastruktúra létesítményeinek megsemmisítése során Szíriában” – mondta a szóvivő.

Az orosz vezető politikusok ma már többször beszéltek arról is, hogy Moszkva kemény szankciókat tervez bevezetni Ankarával szemben. Ma az orosz kormány felszólította a Törökországban tartózkodó orosz polgárokat, hogy terrorveszély miatt, amint lehet, térjenek haza.

Vlagyimir Putyin elnök nyíltan sérelmezte, hogy Törökország nem kér bocsánatot az orosz katonai gép lelövéséért. A török elnök, Erdogan válaszul kijelentette, országa nem fog bocsánatot kérni.