Beduin sátrakkal pótolhatja Katar a hiányzó szállodákat a foci-vb-n

Fotó: Getty Images / Uriel Sinai

-

Újabb probléma merült fel a 2022-es torna rendezőjével kapcsolatban: nem lesz elég szállodai szoba.


A 2022-es labdarúgó világbajnokság katari szervezőbizottsága nem cáfolta azokat a híreket, melyek szerint a torna idején közel sem lesz annyi szállodai szoba, mint amennyit a pályázatban vállaltak, annyi meg pláne nem, amennyit a FIFA szeretne látni.

A katari pályázatban 55 ezer, a vb-re érkező szurkolók által igénybe vehető szállodai szoba szerepelt, a FIFA pedig később jelezte, hogy ők jobban örülnének 60 ezer szobának. A katari szervezőbizottság egyik tagja most közölte, hogy ők pedig már azzal is beérnék, ha 46 ezer szoba elkészül a világbajnokság kezdetére.


Ennél valamivel jobb lesz a felszereltség


A szervezők ugyanakkor igyekeznek saját javukra fordítani a kissé kellemetlen helyzetet.

„A világbajnokság egyik fontos üzenete, hogy megmutassuk a Közel-Kelet barátságos, vendégszerető oldalát. Éppen ezért valóban dolgozunk egy olyan megoldáson, hogy a szurkolók a csillagos ég alatt alhassanak” – mondta a szervezőbizottság egyik tagja.

A csillagok alatt alvást azért nem kell szó szerint érteni: az első tervek szerint minden igénynek megfelelően felszerelt beduin sátortáborokat állítanának föl a majdani vb-stadionok közvetlen közelében.

A katariak egyelőre nem erősítették meg, de létezik egy olyan elképzelés, miszerint ezek a sátortáborok üzemelhetnének speciális szurkolói zónaként, melyek területén fogyaszthatnak alkoholt azok a drukkerek, akik olyan országokból érkeztek, ahol ezért nem jár nyilvános fenyítés.


Az al-Bayt Stadion maga is egy beduin sátor formáját fogja idézni


Szakértők szerint a katari beruházásokra rendkívül nyomasztóan hat az olaj csökkenő világpiaci ára. Ez nem csak a szállodaépítéseket lassítja, de ugyanilyen rossz hatással van különböző üdülőterületek, valamint egy híd és egy vízalatti alagút építésére, összesen mintegy 10,9 milliárd euró értékben.