Beduin bevándorló győzte le Wáberert az év üzletembere versenyben

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Mohed Altrad, a franciaországi székhelyű Altrad csoport alapító-vezérigazgatója nyerte el idén az EY Az év üzletembere nemzetközi díjat. A címért 53 ország 65 üzletembere szállt versenybe, köztük a magyarországi győztes, Wáberer György is.


A szíriai beduin törzs tagjaként született Mohed Altrad 17 évesen költözött Franciaországba, ahol ösztöndíjasként informatikát tanult, illetve számítógép-tudományból doktorált. 1985-ben üzlettársával megvásárolt egy csőd szélén álló, építési állványzatokat gyártó céget, amely a mai Altrad csoport magja lett.

Felvásárlásokkal és természetes növekedéssel továbbfejlesztette a céget, amely 2014-ben egymilliárd dollár közeli bevételt ért el, és 110 leányvállalatán keresztül majdnem 7000 embert foglalkoztat világszerte. Az alapító tervei szerint a cég, amely az állványzatok, betonkeverők, illetve egyéb építőipari gépek és eszközök terén ma már a világ egyik vezető gyártója, 2016-ra eléri az 1,1 milliárd dolláros árbevételt.

Az EY Az év üzletembere nemzetközi díjat minden évben egy választott nemzetközi zsűri ítéli oda, az írásos pályázati anyagok, illetve helyszíni interjúk alapján.

„A nemzetközi nyertes sikerének titka, a magyarországi győztes Wáberer Györgyhöz hasonlóan, az évtizedes kitartó munkában, a folyamatos fejlődésben és a kockázatvállalásban rejlik. Bízunk benne, hogy példájuk számos nemzetközi és hazai vállalkozó számára szolgál inspirációul” – mondta Havas István, az EY Magyarország vezérigazgatója.

Mohed Altrad az egyént helyezi vállalkozásának középpontjába, és a fiatalokat képzési lehetőségekkel és továbbtanulási ösztöndíjakkal segíti. Támogatja az Orvosok Határok Nélkül szervezetet és a Francia Rákellenes Ligát. Megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagi címét, majd 2014-ben a rend tisztjévé léptették elő. Ezen felül elismert író is: „Badawi” című, részben önéletrajzi regénye ajánlott irodalmi olvasmány a francia iskolákban.

A 15. alkalommal megrendezett EY Az év üzletembere nemzetközi díj monacói döntőjében hazánkat a magyarországi győztes Wáberer György képviselte. Az általa alapított Waberer’s International Zrt. jelenleg 5500 alkalmazottat foglalkoztat és 3500 járművevan, kamionjai együttvéve évente a Föld–Nap távolság háromszorosát teszik meg áruval rakottan Európa útjain. A Waberer’s International Zrt. egy eladósodott, állami tulajdonú fuvarcégből, a Volán Tefuból vált - immár magántulajdonban – két évtized alatt Európa egyik legnagyobbjává. Sikerességét jelzi, hogy mostanra már francia, német, olasz, lengyel, román, szlovák és brit leányvállalatokkal is rendelkezik.