Bedőlt magyar ingatlanprojektekre figyelt fel a világ

-

Számos magyarországi bank azon dolgozik, hogy eladja ingatlanfedezetű rossz hiteleit, ami a következő hónapokban több százmillió euró bevételt hozhat nekik. A Reuters úgy tudja, hogy két nagy üzlet már küszöbön van.


A teljes magyarországi bankrendszerben mintegy 800 milliárd forint ilyen hitel van, amely rontja a pénzintézetek mérlegét, és megnehezíti a további hitelezést. A Magyar Nemzeti Bank meg is alapította azt az eszközkezelő céget, amely felvásárolná ezeket a hiteleket, de a gyakorlatban ez még nem történt meg.

A Reuters a pénzügyi ágazatból úgy értesült, hogy külföldi befektetők léphetnek be a képbe, ahogy a válság elmúltával javulnak a piaci körülmények. Ezek a befektetők elsősorban a nagy céges hitelek iránt érdeklődnek, amelyek mögött ingatlanfedezet van, és különösen Románia, Magyarország és az adriai térség mozgatta meg a fantáziájukat.

Eddig az árkülönbözet tartotta vissza ezeket az üzleteket: a bankok ugyanis többet szerettek volna látni a pénzükből, mint amennyit a vevők ajánlottak. A távolság azonban csökken a kért és a megajánlott ár között - írja a Reuters. Két nagyobb üzletet állítólag már néhány hónapon belül megköthetnek.