Bedől Rogánék nagy terve, ez már tényleg nem megélhetési bevándorlás

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Február közepe óta drasztikusan visszaesett a Magyarországra érkező – vagy legalábbis a feltartóztatott – migránsok száma, ezen belül koszovói menekült már szinte alig jön, annál többen vannak viszont a szíriaiak és afgánok.


A gazdasági bevándorlás veszedelmet hoz, mondta Orbán Viktor január közepén Franciaországban, a Charlie Hebdo-mészárlások után. A témába a frakcióvezető, Rogán Antal révén – gyaníthatóan szavazatokat remélve – beleállt a Fidesz, és a körülmények is a kezükre játszottak: néhány nappal az Orbán-nyilatkozat után a Bevándorlási Hivatal közölte a migrációs statisztikákat, és kiderült, hogy jelentősen megugrott a határátlépők száma, főleg a jogilag valóban nem politikai menekültnek számító koszovói migránsok miatt.


Rogán Antal ezután interjúkban bizonygatta, hogy a koszovóiak főként a jobb lehetőségek miatt jönnek Magyarországra tömegével, majd személyesen nézett körül a Keleti pályaudvaron. A kormány Nemzeti Konzultációt ígért a témában, és még Brüsszellel is szembeszállna. A rendőrség naponta frissülő menekültszámlálót indított a honlapján, az MTI pedig „megélhetési bevándorlás” gyűjtőcímkével kezdte el kiadni a migrációs híreit.

A „gazdasági bevándorlásra” alapozott kommunikáció azonban a rendőrségtől kért és megkapott adatok alapján lehet, hogy rövid idő alatt kifullad.Honnan érkeznek a bevándorlók?

Egyrészt a rendőrségi statisztikák alapján az év eleji nagy kiugrás lecsengett. Akkor volt olyan nap, hogy ezer-ezerötszáz migránst tartóztattak fel. Most ez a szám már régóta napi 200 alatt marad – ami egyébként még mindig nem kevés, ezzel a tendenciával a tavalyi 40 ezernél is jóval több migráns érkezhet 2015-ben.

Másrészt gazdasági – azaz nem életveszély, lázongások, polgárháborúk, kínzások elől menekülő – bevándorló már alig jön Magyarországra. A rendőrségi statisztika alapján a legtöbben nem a biztonságos területnek tekinthető Koszovóból érkeztek február 15-e és március 4-e között, hanem Afganisztánból (1082 ember), igaz, a részben elismert balkáni állam csak két fővel maradt le. A harmadik legtöbb migránst adó ország pedig Szíria, az innen érkezők közül 812-t tartóztatott fel a rendőrség.

Afganisztán a Föld egyik legrosszabb helyzetben lévő országa, a lakosság fele nem jut ivóvízhez, hárommillió ember éhezik. Szíriában évek óta polgárháború zajlik, amelyben csak tavaly nyolcvanezren haltak meg.

Ráadásul a Koszovóból érkezők aránya jelentősen visszaesett. Míg február közepén a menekültek 72 százaléka érkezett innen, addig március 4-én már csak 3 százalék. Az afgánok viszont egyre nagyobb arányban jönnek, az időszak végén a migránsoknak csaknem a fele innen érkezik.Ebben az időszakban összesen negyven ország 3708 állampolgára érkezett Magyarországra. Az első három legtöbb bevándorlót adó ország állampolgáraiból kerül ki a migránsok 80 százaléka.


Ezekből az országokból érkeztek


Akit érdekel a teljes táblázat, az ezen a linken elérheti.